370 miliona dinara za poljoprivredna domaćinstva u Vojvodini

0
33

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava ugovore za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje, ističući da će realizacijom ovih projekata biti stvoreni uslovi za navodnjavanje dodatnih više od 3.500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Konkursom  je sufinansirano 675 ugovora, čija je ukupna vrednost 659 miliona dinara, od čega je Pokrajinska vlada obezbedila 370 miliona dinara, a ostatak poljoprivredna gazdinstva.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić rekao je da Pokrajinska vlada kontinuirano ulaže u nabavku opreme i izgradnju sistema za navodnjavanje, te da je rezultat tih investicija unapređenje poljoprivredne proizvodnje konstantnim povećanjem površina obuhvaćenih tim sistemima.

Na uručenju ugovora se čulo da je Pokrajinska vlada od 2016. do 2020. godine u ove namene uložila 2,5 milijardi dinara, čime su stvoreni uslovi za navodnjavanje 43.000 hektara. Tim sredstvima je, sufinansirana nabavka 430 tifona, više od  2.000 pumpi i agregata, 90 solarnih sistema za navodnjavanje i 68 savremenih sistema za navodnjavanje tipa „rendžer“ i „pivot“.

Od 2016. godine do danas, u izgradnju i rekonstrukciju regionalnih i dvonamenskih sistema za navodnjavanje, finansiranih iz takozvanog Abu Dabi razvojnog fonda, u Vojvodini je u ovu oblast uloženo oko 65 miliona dolara, čime su stvoreni preduslovi za još bolju iskorišćenost vodnih resusa i veće prinose na poljoprivrednim gazdinstvima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here