Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac na Spomenik junacima sa Košara, koji su pre 23 godine branili državnu granicu i sprečili kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije.

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac na Spomenik junacima sa Košara uz intoniranje himne orkestra Garde, a zatim i pozdravio veterane bitke na Košarama. Ceremoniji polaganja venca prisustvovali su i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Predsednik Republike je u obraćanju veteranima sa Košara istakao da je sloboda Srbije bila i ostaće najveća vrednost za koju se borimo, a kada imamo takve junake nema zbog čega da se brinemo. Predsednik Vučić istakao je da se danas posle mnogo godina bar govori o bici na Košarama i seća dela stradalih. On je zamolio okupljene veterane da prenesu iskrene pozdrave porodicama palih boraca i svojim porodicama zbog svega što su pretrpele i učinile za našu zemlju i naš narod.

Spomenik junacima sa Košara postavljen je 2020. godine u parku u neposrednoj blizini KBC „Dr Dragiša Mišović“. Na postamentu su uklesana imena 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljaca koji su stradali 1999. godine na karauli Košare. Bitka na Košarama je počela 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici na Juničkim planinama pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz karaulu. Deo državne granice oko karaule Košare štitilo je oko 100 pripadnika 53. graničnog bataljona, koji su se tokom prva dva dana borbi suprotstavili desetostruko jačem neprijatelju. U pomoć graničarima ubrzo je stigao vod Vojne policije, ali je napad bio silovit i snage OVK su uspele da zauzmu položaje Rasa Košares i Maja Glava, tačke sa kojih se kontrolisalo svako kretanje ka graničnoj liniji, a zauzeli su i zgradu karaule. Dolaskom pripadnika 125. motorizovane brigade formirana je linija odbrane koja je sprečila dalji prodor neprijatelja. Vojska je narednih dana pokušavala da povrati Rasa Košares i Maja Glavu, a pridružili su im se i pripadnici 72. specijalne i 63. padobranske brigade. Borbe na Košarama trajale su do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.