Marko Jeremić – Položaj novinara je generalno loš

0
303

Položaj novinara je generalno loš i to je mnogo puta ispričana priča, ocenio je novinar Marko Jeremić komentarišući situaciju u medijima na nacionalnom i lokalnom nivou.

Pre godinu dana, uz veliku pažnju javnosti održana je izborna skupština Udruženja novinara Srbije. Nakon napetog demokratskog glasanja, novi predsednik UNS-a postao je Živojin Rakočević Prema njegovom mišljenju, dve su reči kojima se može objasniti položaj novinara na lokalu: pritisak i teskoba. Novinara Marka Jeremića smo pitali kakav je položaj novinara u Srbiji, kako na nacionalnom nivou, tako i u lokalnim sredinama.

Na pitanje da li se informisanje javnosti na lokalu može učiniti aktraktivnijim u poslovnom smislu, predsednik UNS-a Živojin Rakoćević je rekao da mnogi vlasnici privatnih medija ne shvataju da je lokalna informacija suština slobode malih zajednica. „Lokalno stanovništvo kroz te medije vidi svoj život i ima stvarno učešće u dnevnim potrebama i problemima sebe i svoje zajednice. Što se održivosti, marketinga i poslovne strane tiče, oglašivači i lokalni privrednici smatraju da svojom reklamom ‘čine’ uslugu medijima.“ Ima, naravno, i drugačijih primera, dodao je. „Dobri primeri su svedeni na zajednice unutar većih gradskih sredina. Ovde je reč o jednoj vrsti svesti i ekonomskom kolapsu koji predugo traje“.  Na pitanje može li se stati na put senzacionalizmu u medijima zarad profita, Rakočević je rekao da je standard, lepota i tačnost nestaju u tom tabloidnom korpusu. „Mi smo odgovorili novinarskim školama, saopštenjima i sajtom UNS-a, mora se reći da je briga o standardu i normi obaveza Udruženja. Ima jedna anegdota u kojoj Andrić diktira svojoj saradnici neki tekst a ona mu na neku nedoumicu kaže: – Ovako piše u „Politici“. Na to nobelovac odgovara: – Ostavite onako kako piše u ‘Politici’“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here