Željko Pantić – Regionalni lideri nemaju dovoljno kapaciteta da donesu pomirenje

0
116

Ovde je problem što se najveća sila Amerika odlučila da se pasivizuje i povuče s ovog prostora, rekao je novinar Željko Pantić odgovarajući na pitanje da li je u izgledu uklanjanje granica i građenje zajedničke budućnosti u regionu.

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da je “recept za bolju budućnost Zapadnog Balkana – manje o prošlosti, više o budućnosti”. On je u intevjuu za Politiku, na pitanje da li inicijativa „Otvoreni Balkan“ može da postane most mira između Istoka i Zapada rekao – „naravno da može“. Direktora Danas konferens centra Željka Pantića pitali smo da li su političke elite u region dovoljno zrele da zakopaju ratne sekire i da zajedno krenu u uklanjanje granica i građenje bolje, zajedničke budućnosti?

„Kada se otvoreno razgovara o budućnosti Zapadnog Balkana, na sasvim drugačiji način od onoga koji je bio uobičajen, bez osvrtanja na teme koje izazivaju sukobe, onda svetu šaljemo sasvim drugačiju poruku“, rekao je Dritan Abazović koji je prisustvovao nedavnom samitu inicijative „Otvoreni Balkan“ u Ohridu. On je nagalasio da Evropska unija „ne želi da uvozi probleme“. „Zato naš dijalog i inkluzivan pristup mogu imati, ne samo pozitivne efekte za građane, nego i spoljopolitičke koristi za sve države Zapadnog Balkana“, rekao je Abazović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here