Mihajlović – Uručenje ugovora u Smederevskoj Palanci

0
18

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović uručila je danas u Smederevskoj Palanci ugovore predstavnicima 38 lokalnih samouprava koje su na javnom pozivu dobile sredstva za ulaganje u povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je povećanje energetske efikasnosti nacionalni projekat i posao koji se tiče svih institucija, privrede i građana. Ona je podsetila na to da je ovo osmi put da na javnom pozivu država dodeljuje sredstva za povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima, a prvi put novac se dodeljuje preko Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, koja je u sastavu Ministarstva i ima zadatak da pomaže javnom sektoru i građanima na podizanju energetske efikasnosti. Prema njenim rečima, ukupna vrednost projekata koji se sufinansiraju kroz javni poziv je 1,12 milijardi dinara, od čega je 687,6 miliona dinara iz sredstava Ministarstva, preko Uprave, a 436,3 miliona dinara je učešće lokalnih samouprava.

Mihajlović je objasnila da sve što se uradi kroz ovaj projekat znači zdraviju životnu sredinu i uštede energije, i to od 30 do 50 odsto godišnje, u zavisnosti od primenjenih mera. Ona je navela da će na godišnjem nivou ušteda u potrošnji električne energije biti devet miliona kWh, a očekivano smanjenje emisije ugljen-dioksida približno 4.500 tona godišnje.

Pored javnih objekata država sufinansira i povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, gde je do sada kroz tri javna poziva u prethodnih godinu dana obuhvaćeno 25.000 domaćinstava u svim delovima Srbije, podsetila je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, ukupno ulaganje kroz subvencije države i lokalnih samouprava iznosi približno 2,7 milijardi dinara, od čega su 1,4 milijarde dinara subvencije Ministarstva.

Ona je poručila da će država nastaviti da raspisuje javne pozive, da povećava subvencije tamo gde je potrebno, uz uverenje da je moguće da u naredne tri godine barem 45 odsto domaćinstava bude obuhvaćeno ovim projektom.

Ako znamo da Srbija danas troši četiri puta više energije nego prosečna članica EU za stvaranje jedinice BDP-a i skoro dva puta više toplotne energije po metru kvadratnom u domaćinstvima u odnosu na EU, jasno je koliko je ova oblast važna, naglasila je Mihajlović.

Ona je ponovila da je država tu da obezbedi novac, da raspisuje javne pozive, ali samo ako svi zajedno budemo radili na tome možemo učiniti da imamo i dovoljno energije i zdravu životnu sredinu.

Subvencije su dodeljene za projekte u Trgovištu, Niškoj Banji, Kuršumliji, Gadžinom Hanu, Užicu, Bosilegradu, Vranju, Ražnju, Kraljevu, Svilajncu, Ljuboviji, Novom Sadu, Zaječaru, Vrnjačkoj Banji, Novom Pazaru, Nišu, Boljevcu, Valjevu, Kragujevcu, Kuli, Priboju, Trsteniku, Smederevskoj Palanci, Negotinu, Ljigu, Pirotu, Bačkom Petrovcu, Vlasotincu, Smederevu, Kniću, Kikindi, Subotici, Senti, Bačkoj Palanci, Krupnju, kao i beogradskim opštinama Obrenovac, Palilula i Stari grad.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here