TID regata u Apatinu

0
100

U okviru prostora JP Putničko pristanište i marina „Apatin“ upriličen je doček učesnika 67. TID regate, najveće i najduže rečne regate na svetu.

Tokom trajanja regare prisutnima su se obratili domaćini i organizatori –pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, zamenik predsednika Opštine Apatin Radovan Đukić, direktor Turističke organizacije Apatina Nemanja Jović i v. d. direktorka JP Marina „Apatin“ LJiljana Krec, koji su obišli i kajakaški kamp i upoznali se sa učesnicima. Regata traje ukupno 75 dana i vesla se čitavih 2.080 kilometara Dunavom. Veoma je popularna u regionu i svetu i pored učesnika iz podunavskih zemalja ima ih i sa drugih kontinenata, poput veslača iz Sjedinjenih Američkih Država. Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević istakao je da su reke mesta koja spajaju ljude a regata u Apatinu je jedan od najboljih načina da predstavimo Srbiju.

Ivanišević je dodao i da je pokrajinska vlada u prethodne dve godine uložila preko 500 miliona dinara za razvoj turističke infrastrukture.

Svake godine 26. juna regata kreće iz nemačkog grada Ingolštata, a završava se 28. avgusta u bugarskom gradu Silistri. U našu zemlju ulazi krajem jula kod Apatina, a izlazi sredinom avgusta kod Brze Palanke.Ovo je najstarija regata na svetu, a prva je održana 1956. godine. TID regatu kroz Srbiju organizuje Odbor za turizam Kajakaškog saveza Srbije, a sam koncept regate predstavio je organizator Dejan Jovanović, koji je rekao da dunavskom deonicom u našoj zemlji vesla preko 150 učesnika.Osnovno pravilo TID-a je plovidba Dunavom čamcima kajak-kanuima po etapama koje se svaku zemlju utvrđuju na međunarodnoj konferenciji.

Dnevne etape su u proseku duge oko 43 kilometra, a u etapnim mestima regata boravi jedan dan, osim u većim i glavnim gradovima zemalja kroz koje prolazi i u kojima se zadržava po dva dana.

Etapnih mesta u našoj zemlji ima 14 i to su Apatin, Bogojevo, Bačko Novo Selo, Bačka Palanka, Novi Sad, Stari Slankamen, Beograd, Smederevo – Jugovo, Veliko Gradište, Dobra, Donji Milanovac, Tekije, Kladovo i Brza Palanka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here