Brisel – Nema napretka u pregovorima, sutra obraćanje predsednika Vučića

0
23

U Briselu je završen drugi zajednički sastanak Beograda i Prištine, uz posredstvo EU. Direktor kancelarije za KiM Petar Petković je istakao da Vučić još izvesno vreme ostaje u Briselu, a da će se javnosti obratiti sutra tokom dana ili uveče, što će, kako je rekao biti jedno od njegovih navažnijih obraćanja.

U Briselu je završen drugi zajednički sastanak Beograda i Prištine, uz posredstvo EU. Niz razgovora počeo je jutros, odvojenim sastancima šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Srpska delegacija je, kako je rekao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, mislila da je moguće postići kompromis. „Važno je da smo se borili za mir stabilnost i kompromisna rešenja i zbog toga predsednik Vučić ostaje još izvesno vreme u Briselu. Sutra, po povratku u Beograd, predsednik Vučić će se obratiti javnosti i biće to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja javnosti ili sutra popodne ili uveče”, rekao je Petković .

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je iz Brisela sastanak sa Srbima sa Kosova koji će se održati u nedelju u 11 sati u Palati Srbija u Beogradu. Na sastanak su pozvani svi politički i institucionalni predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, čelnici Srpske liste, svi srpski gradonačelnici, načelnici okruga i direktori bolnica.

Zapadni zvaničnici prethodnih dana intenzivirali su pozive koji se tiču formiranja Zajednice srpskih opština na koju se čeka već devet godina. Iako su iz Prištine najavljivali da se u Briselu neće razgovarati o reciprocitetu jer je to “rešena stvar”, kao ni o ZSO, izjave Borelja, ali i specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara sugerišu drugačije. Boreljova izjava da su obe strane dogovorile uspostavljenje ZSO i da bi Priština trebalo da uspostavi svoju pravnu obavezu, kao i reči Eskobara da moraju da se započnu razgovori o ZSO sa srpskom većinom daju nagoveštaj da će se ovo pitanje aktuelizovati. Prema nezvaničnim informacijama, nema napretka u razgovorima, a kosovski premijer Aljbin Kurti odbija kompromis.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here