Ivan Živkov – Zrenjanin i okolna sela najveća depopulaciona područja

0
119

Poražavajući podatak je da su Zrenjanin i okolna sela jedni od najvećih depopulacionih područja, smatra sociolog Ivan Živkov.

Denis Oprean se pre nekoliko godina vratio iz Švedske u Jankov Most, gde je oformio poljoprivredno gazdinstvo. Iako je Jankov Most jedno je od najmanjih sela na području grada Zrenjanina, u kojem, prema procenama, stalno boravi svega oko 300 ljudi, pretežno rumunske nacionalnosti, Denis je odlučio da živi i radi upravo ovde. On se bavi obradom zemlje i stočarstvom, odnosno uzgojem bikova i ovaca. Korisnik je različitih podsticaja države, za koje ističe da su mu značajno pomogli u proizvodnji, a kao najveći problem navodi nestabilne cene poljoprivrednih proizvoda. Koliko su Zrenjanin i njegova okolna sela privlačni za mlade ljude pitali smo sociologa Ivana Živkova.

Decenijama unazad, predstavnici svake vlasti u Srbiji govore o tome kako sve više mladih odlazi sa sela, da su gradovi sve puniji, a ruralne sredine prepuštene zaboravu i propadanju. Godine prolaze, a trend napuštanja sela se nastavlja, bez obzira što nadležni povremeno pokušavaju određenim akcijama da utiču da se to spreči.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here