Osećanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori je nešto što predstavlja ugaoni kamen integralističke kulturne politike koja se ogleda između ostalog i u obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave istakao je profesor Filološkog fakulteta Milo Lompar.

Srbija i Republika Srpska obeležile su Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića u Bijeljini. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je tom prilikom da je postojalo nešto jače od divizija i pukova i moćnije od oružja, tog 15. septembra 1918. godine, kada je srpska vojska, pod našim, srpskim zastavama, krenula u probijanje Solunskog fronta i oslobađanje otadžbine. „Postojalo je jedinstvo svih onih različitih, ni po čemu istih. Jedinstvo seljaka i građana, vojnika i oficira, pravoslavnih, ali i drugih, onih koji su izgubili malo i onih koji su izgubili sve“ rekao je Vučić. Koliko je značajno jedinstvo naroda u Srbiji i Republici Srpskoj i koliki je značaj obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave pitali smo profesora Mila Lompara.

Cilj uspostavljanja ovog praznika je, pre svega, osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave.Beograd, ali i drugi gradovi Srbije, kao i mesta u Republici Srpskoj, okićeni su zastavama Srbije i RS. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prvI put svečano je obeležen prošle godine, na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here