Nikola Jovanović – Neophodno je osnažiti privredu

0
93

Srpsku privredu bi trebalo osnažiti pa bi minimalac morao biti viši, a poslodavce bi trebalo rasteretiti poreza, doprinosa i parafiskalnih nameta, smatra Nikola Jovanović direktor Centra za lokalnu samoupravu, i dodaje da bi se, u situaciji kada imamo udar na najsiromašnije, morala povećati i socijalna davanja.

Minimalna cena radnog sata u Srbiji od 1. januara 2023. godine biće 230 dinara, izjavio je ministar finansija Siniša Mali. On je rekao da će minimalna plata biti 40.020, što je povećanje od 14,3 odsto, dodavši da će povećanje minimalca dovesti do godišnjeg povećanja troškova poslovanja za 350 miliona evra i da će zbog toga država rasteretiti poslodavce time što će neoporeziv deo plate biti 21.712 dinara. Povećanje minimalca za 14 odsto za sindikate je, kako su ranije ukazivali, ispod svakog nivoa. Koliko bi trebalo da iznosi minimalac u Srbiji kako bi mogao da zadovolji sve potrebe radnika pitali smo Nikolu Jovanovića, direktora Centra za lokalnu samoupravu.

Centar za mame upozorava da novim povećanjem minimalne zarade nisu obuhvaćene žene na porodiljskom bolovanju i bolovanju radi nege deteta i da će one porodilje koje imaju minimalna primanja, nastaviti da primaju prethodni iznos „minimalca” dok se ne vrate na radno mesto. Centar za mame apeluje na donosioce odluka da razmotre donetu odluku i da prilikom najavljenog povećanja minimalca imaju u vidu i roditelje koji su na odsustvu sa rada usled najvažnijeg zadatka za svoju porodicu i natalitet države.

Povećanje minimalca, s druge strane, predstavlja problem za oko 50.000 firmi i poslodavaca. Država je na sebe preuzela deo tereta, povećanjem neoporezivog dela zarade i smanjenjem izdataka za penzijsko invalidsko osiguranje, čime se smanjuje i opterećenje na zarade na 59,4 odsto, ali to, međutim, neće pomoći svim poslodavcima. Dobro će doći onima koji ne isplaćuju minimalne zarade i koji čini 85 odsto privrede – oni će dobiti olakšice, a njihovo poslovanje je inače dobro. S druge strane, firme koje isplaćuju zaposlenima minimalac i kojih je oko 50 hiljada su u izuzetno teškoj situaciji i bez povećanja troškova koja donosi povećanje minimalne zarade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here