Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Austrije, Kuvajta i Belgije

0
48

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Austrije, Kuvajta i Belgije i poželeo im uspešan rad u Beogradu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Austrije Kristijana Ebnera i poželeo mu dobrodošlicu u našu zemlju. U razgovoru sa ambasadorom Ebnerom, Predsednik Vučić je izrazio nadu da će tokom njegovog mandata nastaviti konstruktivna i uspešna sveobuhvatna saradnja između Srbije i Austrije i učvršćivanje bliskih i prijateljskih odnosa dveju zemalja. Osvrnuvši se na nedavne razgovore koje je sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehamerom vodio na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, predsednik Vučić je istakao da intenzitet susreta pruža doprinos nastavku evropskih integracija i očuvanju stabilnosti našeg regiona i potvrđuje obostranu nameru da dodatno učvrstimo međusobno poverenje i saradnju u oblastima koje su od značaja za obe zemlje.  Predsednik Vučić je konstatovao da je ekonomska saradnja Srbije i Austrije veoma razvijena, ali da u predstojećem periodu očekuje njeno dalje jačanje. Ambasador Ebner je, predajući akreditivna pisma predsedniku Vučiću, istakao da Austrija pruža jasnu podršku evrointegracijama Srbije i politici regionalne stabilnosti za koju se naša zemlja dosledno zalaže. Novoizabrani ambasador je dodao da će nastaviti da radi na unapređenju saradnje od obostrane koristi, posebno u oblasti ekonomije, imajući u vidu da je Austrija treći najveći strani investitor i peti spoljnotrgovinski partner u razmeni usluga u Srbiji.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je i akreditivna pisma ambasadora Države Kuvajt Faiza Medžbela el Muteirija. Uz srdačnu dobrodošlicu ambasadoru El Muteiriju i najbolje želje za uspešan rad u Beogradu, predsednik Vučić je istakao zainteresovanost Srbije za nastavak unapređenja saradnje i intenziviranje političkog dijaloga, kroz razmene poseta na visokom i najvišem nivou, što bi dodatno doprinelo razvoju ekonomskih odnosa. Predsednik Vučić i ambasador El Muteiri su izrazili želju za sveukupnim unapređenjem ekonomske i saradnje na svim poljima, s akcentom na poljoprivredi i to kroz zajednička ulaganja, kao i privredi, energetici i u oblasti turizma. Ambasador El Muteiri podsetio je na dugu tradiciju prijateljskih odnosa Srbije i Kuvajta, kako na političkom planu, tako i u svim drugim oblastima, napominjući da se raduje proslavi 60. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa koje Srbija i Kuvajt zajedno obeležavaju sledeće godine.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Kraljevine Belgije Kati Bugenhout i tom prilikom izrazio uverenje da će Srbija i Belgija nastaviti saradnju u cilju daljeg unapređenja odnosa dve zemlje. Poželevši dobrodošlicu i uspeh u obavljanju dužnosti ambasadorki Bugenhout, predsednik Vučić se osvrnuo i na dobre bilateralne odnose naglasivši da postoje potencijali za njihovo dalje razvijanje, posebno u oblasti ekonomije. Predsednik je izrazio zadovoljstvo prisustvom belgijskih kompanija na tržištu Republike Srbije i pozvao privrednike te zemlje da investiraju u sektor organske proizvodnje u našoj zemlji. Po pitanju evropskog puta, predsednik Vučić je naglasio da je Srbija opredeljena da nastavi sa neophodnim reformama. Tokom sastanka bilo je razgovora i o regionalnoj saradnji, geopolitičkim temama. Predsednik Vučić još jednom je istakao da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake zemlje, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here