Borislav Antonijević – Muški sterilitet je u prednosti nad ženskim

0
550

Govoreći o vantelesnoj oplodnji i sve češćem sterilitetu dr Borislav Antonijević je istakao da je u poslednje vreme muški sterilitet u prednosti nad ženskim, a dodao je i da se sve ovo može izbeći ukoliko populacija počne za živi zdravije.

Vantelesna oplodnja je danas sve češći put ka roditeljstvu i ljudi to normalno prihvataju. U trećini slučajeva problem je ženska neplodnost, u trećini muška dok jednu trećinu čine i udruženi činioci. Važan razlog za neplodnost je odlaganje rađanja do tridesetih godina, jer tada već opada plodnost žene. Procene govore da svaki šesti par u Srbiji ima problem sa sterilitetom, a vitalna statistika svedoči da se stvaranje porodice sve više odlaže za kasnije godine, zbog čega sve veći broj žena prvi put odlazi u porodilište na izmaku četvrte, odnosno početkom pete decenije života. Svoje viđenje o ovim statistikama izneo je dr Borislav Antonijević.

Brojke Republičkog zavoda za statiku govore da je tokom 2020. godine više od 10.000 žena rodilo dete između 35. i 39. godine, a čak 2.298 žena otišlo je u porodilište između 40. i 44. godine. Podaci takođe svedoče da je u toj kalendarskoj godini 196 žena starosti od 45 do 49 godina rodilo dete, a u porodilište su otišle i 44 žene starije od 50 godina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here