Protest zbog gradnje mosta na Šodrošu – Uhapšeno sedmoro učesnika

0
147

Policija u Novom Sadu privela je više aktivista danas kada su pokušali da spreče radnike kineske kompanije CRBC da postave zaštitnu ogradu na Šodrošu, gde je planirana izgradnja novog mosta preko Dunava. Deo ekoloških aktivista nastavio je protest ispred Policijske uprave u tom gradu, sa zahtevom da se odmah puste privedeni građani. Podršku je aktivistima pružio i deo opozicije u Skupštini Srbije.

Nekoliko desetina aktivista je danas na Šodrošu pokušalo da spreči radnike kineske kompanije “CRBC” da postave ogradu oko budućeg gradilišta za novi most preko Dunava u Novom Sadu. Pripadnici interventne policije u opremi za razbijanje demonstracija pogurali su aktiviste dublje u šumu nakon čega su radnici iz Kine nastavili radove na pripremi gradilišta. Uhapšeno je najmanje sedmoro aktivista, među kojima su tri žene i jedan stariji čovek. Među uhapšenima su i profesor Radivoj Jovović iz stranke Zajedno, kao i aktivista Brajan Brković, koji je rekao da je izrevoltiran što je poicija u stanju da štiti ljude „koji nemaju nijednu dozvolu“, a tuče i hapsi građane koji „brane Republiku Srbiju“. Pripadnici policije su, prema njegovim rečima, izdali Srbiju i stali na stranu prljavog kapitala, a protiv običnih građana. Na Šodroš je stigao i narodni poslanik i predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta koji je pozvao sve poslanike iz redova opozicije da napuste skupštinsku salu i da mu se pridruže i stanu uz građane.

Hapšenja su počela kada je aktivistkinja Danijela Stojković na očigled policije srušila deo ograde koji su postavili kineski radnici. Ona im se prethodno obratila na engleskom jeziku i rekla da ne treba da rade, nakon čega je oborila ogradu. Policija je odmah privela, a ona im je, dok su je vodili ka policijskom vozilu, poručila da su „izdajice ovog naroda“. Aktivisti su zatim formirali živi zid kako bi sprečili prolazak kineskih radnika, poručujući da se neće pomeriti uprkos upozorenjima policije. Tada je došlo do naguravanja pripadnika policije i aktivista koji su stajali sa rukama podignutim uvis, opirući se nameri da budu sklonjeni sa mesta gde bi trebalo da otpočnu građevinski radovi. Prema rečima aktivista, radnici su došli tokom noći, istovarili svoj materijal i pokušali da podignu ogradu i obeleže prostor gradilišta. Aktivisti tvrde i da im je jedan od radnika zapretio čekićem, ali je policija odmah reagovala.

Prema nezvaničnim informacijama, radnici ograđuju prostor koji bi trebalo da bude razminiran. Inače, do najave izgradnje novog mosta, niko nije govorio o minama na Šodrošu koji Novosađani godinama koriste kao izletište. Aktivisti „Survivor kampa Šordoš“ i ponedeljak su na tom prostoru, nadomak brodogradilišta, organizovali blokadu jer su nezvanično obavešteni o tome da će policija doći kako bi omogućila predstavnicima domaće kompanije „Milenijum tim“ da nastavi posao deminiranja na području Kameničke ade. Reč je o području koje se nalazi preko Šodroša, na obali Dunava, a koje je takođe na trasi budućeg mosta.

O dešavanjima u Novom Sadu, na Šodrošu, govorilo se i u Skupštini Srbiji. Deo opozicije zatražio je da se aktivisti privedeni u Novom Sadu tokom protesta na Šodrošu, puste na slobodu, saglasni sa njima u protivljenju projektu izgradnje mosta na tom mestu. Poslanik Borislav Novaković iz Narodne stranke, rekao je novinarima u parlamentu, da vlast ne želi da razgovara ni sa građanima, ni sa političkim aktivistima oko najvažnijih investicija, tvrdeći da je gradnja mosta na tom mestu u Novom Sadu sporna u pravnom, ekonomskom i političkom delu. Most gradi kineska kompanija CRBC, a Novaković je zamerio što se sve investicije sa Kinezima proglašavaju investicijama od nacionalnog značaja, a time kako je rekao izbegava mogućnost primene Zakona o javnim nabavkama što je “koruptivni model, pod okriljem države”. Janko Veselinović iz “Ujedinjenih” rekao je da se tom investicijom uništava poslednja zelena oaza u Novom Sadu, a poslanik “Moramo – Zajedno” Nebojša Zelenović izneo je zahtev da se svi privedeni puste iz pritvora dok je poslanik DS Srđan Milivojević, kao član Odbora za ljudska i manjinska prava, kazao da će danas zahtevati hitnu sednicu tog Odbora. Radomir Lazović, iz poslaničke grupe “Ne davimo Beograd”, uputio je podršku građanima u Novom Sadu.

Deo ekoloških aktivista u Novom Sadu nastavio je protest ispred Policijske uprave u tom gradu, sa zahtevom da se odmah puste građani koji su danas privedeni na Šodrošu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here