Ana Brnabić – Otvaranje prve Međunarodne konferencije ,,Budućnost biotehnologije’’

0
67

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas, otvarajući prvu Međunarodnu konferenciju „Budućnost biotehnologije“, koju organizuju Vlada Srbije i Svetski ekonomski forum, da je cilj Srbije da bude prepoznata kao zemlja novih tehnologija, znanja i inovacija.

Premijerka Srbije Ana Brnabić otvorila je danas prvu Međunarodnu konferenciju „Budućnost biotehnologije“ i tom prilikom navela da ovom skupu prisustvuju predstavnici 20 zemalja, podsećajući ujedno na to da je Vlada Srbije, zajedno sa Svetskim ekonomskim forumom, osnovala Centar za četvrtu industrijsku revoluciju. Ona je, izrazivši prisutnima zahvalnost na učešću na konferenciji, ukazala na to da naša zemlja želi da bude prepoznata u segmentu razvoja biotehnologije, biomedicine i bioinformatike u Evropi. Prema njenim rečima, Srbija je puno uradila na tom planu u poslednjih sedam godina, sa ciljem da budemo ekonomija koja je zasnovana na inovacijama i novim tehnologijama. Ona je ocenila da je biotehnologija ključna za unapređenje rešenja u oblastima kao što su medicina, poljoprivreda i prehrambena industrija, a rastuće investicije i tehnološki napredak ubrzali su razvoj i mogućnosti njene primene, tako da će imati još veći značaj za oblikovanje budućnosti. Konferencija „Budućnost biotehnologije“ teži da postane mesto redovnog godišnjeg okupljanja nove biotehnološke zajednice u našoj zemlji i ona će pozicionirati Srbiju kao zemlju novih tehnologija, znanja i inovacija, istakla je predsednica Vlade.

Otvaranju dvodnevnog skupa u Palati Srbija, koji se održava uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), prisustvuje i predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende. Tom prilikom će biti predstavljena dostignuća iz oblasti genetike i biotehnologije, kao i Centar za četvrtu industrijsku revoluciju koji su u martu ove godine, u okviru Kancelarije za IT i eUpravu, osnovali Vlada Srbije i Svetski ekonomski forum. Osim o biotehnologiji, na skupu će biti reči i o temama iz oblasti bioinformatike, bioinženjeringa, upotrebe podataka u razvoju zdravstvene zaštite i biotehnološkom razvoju, kao i o podsticanju javnih politika i naučnih dostignuća i mogućnosti njihove primene, posebno u oblasti medicine i zdravstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here