Situacija na Kosovu je porazna po nas, samrtnički je mirna i nažalost većinsko stanovništvo je zbog politike zvaničnog Beograda već devet godina pod kontrolom albanskih terorista rekao je novinar Miodrag Zarković.

Komandant Kfora Ferenc Kađari ocenio je da su tenzije na severu Kosovu porasle kada je počeo rat u Ukrajini. Prema njegovim rečima, od 24. februara na Kosovu nije identifikovana povećana pretnja, ističući da je Kfor pratio situaciju i pre ovog datuma, kada je Rusija izvela agresiju na Ukrajinu. Povodom događaja od 31. jula, kada su bile tenzije na severu Kosova, Kađari je izjavio da su zbog ponašanja Kosova i Srbije sukobi rešeni, a da je generalno bezbednosna situacija na Kosovu stabilna, uključujući i severne opštine sa srpskom većinom. Kakva je po njegovom mišljenju situacija na Kosovu pitali smo Miodraga Zarkovića.

Ferenc Kađari rekao je da odgovornim ponašanjem obe strane ovaj napeti period može biti uspešno rešen i poručio da političari treba da budu oprezni u izjavama kako ne bi došlo do eskalacije situacije. On kaže da je dijalog Prištine i Beograda uz posredovanje Evropske unije prava platforma za pokretanje svih pitanja i izbegavanje nereda. „Najvažnije je da pokušamo da dođemo do dogovora kroz pregovore i da izbegavamo jednostrane akcije, posebno nasilne, jer to nije rešenje nijednog nerešenog pitanja. Znamo da dijalog Priština-Beograd traje godinama, takođe je nesporno da se trajno rešenje može naći samo pregovorima“, kazao je komandant Kfora.