Skupština Srbije – Usvajanje rebalansa budžeta, opozicija sprečena da iskoristi predviđeno vreme

0
57

U Skupštini Srbije danas je počela sednica na kojoj bi prema predloženom dnevnom redu glavna tačka trebalo da bude usvajanje rebalansa budžeta za ovu godinu.

Predloženim dnevnim redom sednice Skupštine predviđeno je i usvajanje zakona o Privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29 godina, na osnovu koga će mladima ovog uzrasta biti uplaćeno po 5.000 dinara pomoći, što bi trebalo da počne 16. decembra. Očekuje se i usvajanje Predloga zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji predviđa da se penzije za novembar uvećaju za devet odsto. Na predloženom dnevnom redu nalazi se i potvrđivanje ugovora o zajmu između Vlade Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija, od 11. septembra ove godine u iznosu od milijardu američkih dolara, zatim o potvrđivanju ugovora o kreditu u iznosu do 79,9 miliona za finansiranje uklanjanja starog mosta na Savi i izgradnju novog čeličnog lučnog mosta. Poslanici bi trebalo da razmatraju i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Nemačke razvojne banke KfW i Republike Srbije za Program “Vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda u nekim opštinama u Srbiji. Takođe i više predloga za izbor skupštinskih funkcionera, među kojima je i izbor potpredsednika i generalnog sekretara parlamenta i članova i zamenika članova skupštinskih odbora.

Poslanici većine poslaničkih opozicionih grupa ocenili su danas da je sazivanje sednice o rebalansu budžeta po hitnom postupku neprimereno i da je glavna ideja da se onemogući opozicija da se pripremi za sednicu Skupštine. Poslanici opozicionih stranaka Ujedinjeni, Demokratske stranke, Moramo-Zajedno, Narodna stranka i Zeleno -levi klub su na konferenciji za novinare u Skuštini Srbije ocenili da vladajuća većina na ovaj način sprečava opoziciju i da iskoristi vreme koje je za nju predviđeno u parlamentu.

Poslanik poslaničke grupe Moramo Radomir Lazović rekao je da ovakvo zakazivanje sednice pokazuje da se “radi o opstrukciji” i primetio da je obaveštenje o tome kako se nosi značka kojom se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu dobijeno dve sedmice pre praznika. “A najvažniji zakon na 300 strana, sa tabelama, milijardama evra, zaduženjima i inflacijom dobili smo 24 sata ranije obaveštenje. Oni dobro znaju šta rade i žele da nam uzmu vreme kako bi imali što manje vremena da se pripremimo”, rekao je Lazović.

Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta saglasio se sa kolegama i ocenio da je Skupština “postala mesto kršenja zakona”. On je dodao da su poslanici opozicije izabrani ispred naroda da ga predstavljaju u parlamentu, a da im je , kako je kazao, to onemogućeno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here