Dragoslav Bokan – Prema nama se odnose kao da smo kopile Evrope

0
78

Kada je u pitanju formiranje kosovske vojske po stoti put prolazimo kroz to da se od nas traži nešto, a od naših protivnika ništa rekao je predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan naglasivši da se od zlog ne može očekivati fer plej.

Više zemalja uključeno je u formiranje kosovske vojske, a posebno se ističu SAD, Nemačka, Velika Britanija i Turska, piše „Frankfurter algemajne cajtung” i ocenjuje da u tome prednjači nemačka vojska. Razlog zbog kojeg NATO o svom angažovanju vezanom za formiranje vojske nerado govori, po navodima ovog nemačkog lista, je Ahtisarijev plan iz 2007. po kome KiM ne bi trebalo da ima vojsku, već „multietničke bezbednosne jedinice” sa maksimalno 2500 pripadnika, koje bi bile angažovane u slučaju prirodnih katastrofa. Pored američkog prisustva u bazi Bondstil nedaleko od granice sa Srbijom, uz pomoć većine zemalja NATO – ne samo Bundesvera, koji trenutno na Kosovu ima oko 70 vojnika – tamo se formira lokalna vojska. Kako ovo komentariše pitali smo reditlja Dragoslava Bokana.

U formiranju kosovske vojske Bundesver igra vodeću ulogu. On je 2018. godine rasporedio više od 40 terenskih vozila tipa ’Volf’, uključujući i radionice, i to, kako je rečeno, kao ’vidljiv izraz izvrsnih odnosa između Bundesvera i kosovskih snaga bezbednosti’.  U Prištini potvrđuju da postoji živa razmena s Bundesverom tako da kada je reč o vojnoj obuci, Bundesver osigurava logističku obuku, obuku vojne policije ili obuku pri deminiranju. Posete jedinicama takođe su deo programa. Nemački general s jednom zvezdicom savetuje Kosovare o formiranju ministarstva obrane. U 2021. godini više od 300 pripadnika kosovskih jedinica učestvovalo je u velikim manevrima ’Branilac Evrope 21’, pod koordinacijom SAD.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here