Upotreba feromonskih klopki u suzbijanju insekata

0
110

U zavisnosti od godine i klimatskih uslova kao i pojave veće ili manje brojnosti štetočina i jače ili slabije pojave bolesti na jabuci, jedno je sigurno da je za dobijanje zdravog ploda potrebno tokom vegetacije uraditi od 17- 27 tretmana nekim od registrovanih preparata.

Upotrebom feromona, sintetskih seksualnih hormona se može uticati na praćenje i ometanje parenja insekata, i može se uticati na smanjenje broja tretmana insekticidima. Feromoni – seksualni hormoni su materije koje obično ispuštaju ženke kako bi privukle mužjake. Neke vrste insekata osete feromon suprotnog pola na velikim udaljenostima. Kod insekata koji mogu biti štetni u jabuci to je obično oko 100 metara. Koristeći svojstva prirodnih feromona čovek je napravio sintetičke seksualne hormone.

U svetu su poznate tri metode korišćenja sintetičkih seksualnih hormona: metod mamaka za izlov mužjaka, čiji je cilj sakupljanje što većeg broja mužjaka, čime se smanjuje mogućnost sparivanja i oplodnje ženki; metod difuzije sintetičkih seksualnih mirisa u atmosferu sa ciljem zavaravanja mužjaka u nalaženju jedinki suprotnog pola i metod mamaca za osmatranje populacije. Kod nas su poznati i široko rasprostranjeni feromoni u vidu feromonskih klopki koje se koriste za praćenje dinamike pojave i brojnosti insekata. Bitno je da se feromonske klopke postave na vreme, na pravo mesto i da se redovno očitava brojnost insekata. Pravo vreme postavljanja feromona je pre očekivanog početka leta i može se odrediti na osnovu sume efektivnih temperatura.

Razvojem rezistentnosti kod insekata na insekticide, narastaju potrebe da se smanji njihova upotreba kao i povlačenje iz upotrebe perzistentnih insekticida širokog spektra delovanja te se stoga feromoni sve više koriste, ne samo za praćenje, već i za ometanje parenja insekata. U tom slučaju se feromoni nekog insekta ispuštaju u voćnjak u velikim količinama i postaju dominantniji od prirodnih feromona. Usled zasićenja vazduha feromonom, insekti postaju dezorijentisani i ne mogu da pronađu suprotni pol. Ženke ostaju neoplođene, pa se smanjuje ili potpuno isključuje polaganje jaja i piljenje gusenica. Ometanje parenja je posebno značajno na mestima gde je populacija nekog insekta velika. Na tim mestima ometanje parenja ne treba da bude samostalna taktika nego još jedan alat u nizu strategija borbe protiv insekata. Postoji više tehnika za primenu feromona u cilju ometanja parenja: 1. prskanje feromonima i 2. ručno postavljanje nosača feromona. Ostale metode primene feromona za ometanje parenja podrazumevaju primenu feromona u vidu: pahuljica, kapi koje se nanose na list ili posuda koje u određenim vremenskim razmacima ispuštaju feromone u vidu aerosola u voćnjak.

Za naše uslove svakako su najinteresantniji zbunjivači za jabukinog i breskvinog smotavca, pojedinačno ili kombinacija oba feromona u jednom. Zbunjivači se postavljaju najkasnije 1-2 nedelje pre početka leta leptira prve generacije u gornjem, senčenom delu stabla. Koncentracija feromona u krajnjim redovima može biti nedovoljna. U te redove, vodeći računa o pravcu duvanja dominantnih vetrova, treba postaviti dvostruko veći broj jedinica. Primena seksualnog zbunjivanja protiv štetnih insekata je dopunska i alternativna mera zaštite. Uspešnija je ako je brojnost štetočina niska. Tehnologija zaštite treba da je ista u svim voćnjacima u bližoj okolini, obavezno je proređivanje plodova, monosortnost je prednost, izbor preparata i vreme hemijskih tretmana treba da su isti. Upotreba zbunjivača u zaštiti jabuke ima značajan udeo u troškovima zaštite. Ekološki je prihvatljiv metod jer smanjuje potrebe za hemijskom zaštitom i njihovu primenu u integralnoj i organskoj proizvodnji treba uzeti u obzir.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here