Milan St. Protić – Premeštanje ambasada iz Tel Aviva u Jerusalim – avantura Trampove administracije

0
53

Odluka australijskih vlasti o poništavanju priznanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela predstavlja distanciranje od politike Donalda Trampa, smatra istoričar i bivši diplomata Milan St. Protić.

Australija je poništila odluku prethodne vlade koja je priznala Zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela, saopštila je danas ministarka spoljnih poslova Australije Peni Vong. Vong je navela da bi status grada trebalo rešiti kroz mirovne pregovore između Izraela i palestinskog naroda. Ministarka je rekla je da će Australija “uvek biti nepokolebljiv prijatelj Izraela” i da je posvećena rešenju po kome će Izrael i buduća palestinska država koegzistirati u miru unutar međunarodno priznatih granica. Kako komentariše ovu odluku australijske vlade pitali smo istoričara i diplomatu Milana St. Protića.

Bivši konzervativni premijer Australije Skot Morison je formalno priznao Zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela u decembru 2018, ali je ambasada te zemlje ostala u Tel Avivu. Priznanju je prethodila odluka tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa da preseli američku ambasadu u Jerusalim.  Ministarka Vong je Morisonov potez označila „ciničnom igrom“ čiji je cilj bila pobeda na naknadnim lokalnim izborima u Sidneju, gde živi puno jevrejskih stanovnika. Morisonova vlada je izgubila vlast posle devet godina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here