Kosta Čavoški – Sankcije EU protiv Rusije su kontraproduktivne

0
42

Sankcije koje je uvela EU protiv Rusije su kontraproduktivne, više su pogodile evropske zemlje nego samu Rusiju izjavio je akademik Kosta Čavoški.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je u Parizu da je ruska agresija na Ukrajinu glavni uzrok globalne višestruke krize i da Moskva koristi hranu kao ratno oružje. Borelj je na Tviteru napisao da se na Mirovnom forumu u Parizu razgovaralo o nalaženju načina za rešavanje rastuće krize u sektorima energije, hrane i inflacije. „Izaći ćemo iz višestruke krize tako što ćemo jasno definisati ko je odgovoran i podržati Ukrajinu i države u razvoju da se izbore sa posledicama rata“, naveo je on. Da li ima izlaza iz pomenute krize i na koji način pitali smo akademika Kostu Čavoškog.

Efekti rata u Ukrajini već se osećaju širom sveta, od uzdrmanog energetskog tržišta do izazivanja rastuće izbegličke krize u Evropi. Konflikt bi mogao da ima više lančanih efekata, uključujući i izazivanje globalne krize sa hranom. Rusija i Ukrajina, grubo računajući, doprinose 30 posto globalnog izvoza pšenice, dok je Rusija vodeći svetski izvoznik poljoprivrednog đubriva. Zbog rata su vitalne količine pšenice, kukuruza i ječma u svetu zarobljene u obe zemlje, dok je još veći deo svetskog đubriva zapeo u Rusiji i Belorusiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here