Orlić i Brajtvejt – Dalje produbljivanje i jačanje saradnje Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva

0
44

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić razgovarao je danas sa generalnim direktorom za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova i razvoja Ujedinjenog Kraljevstva Džulijanom Brajtvejtom o nastavku bilateralne i međuparlamentarne saradnje, aktuelnim političkim dešavanjima i situaciji u južnoj srpskoj pokrajini.

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić i generalni direktor za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova i razvoja Ujedinjenog Kraljevstva Džulijan Brajtvejt su ocenili bilateralne odnose kao dobre, sa prostorom za njihovo unapređenje prvenstveno kroz dalje intenziviranje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou. Brajtvejt je pozdravio formalno osnivanje Poslaničke grupe prijateljstva sa Ujedinjenim Kraljevstvom u Narodnoj skupštini, te izrazio uverenje da će se kroz njen rad i doprinos nastaviti već dobra komunikacija dva parlamenta.

Orlić je informisao sagovornika o nedavno vođenim razgovorima u Briselu, situaciji na KiM i iracionalnom ponašanju Aljbina Kurtija. “Potpuno je jasno, što vidite i iz izjave gospodina Borelja, kojoj strani je zaista stalo da sačuva mir, a ko se ponaša neodgovorno i otvoreno priziva eskalaciju. Beograd brani mir sve ovo vreme, a Kurti odbija bilo kakav dogovor. I gospodin Borelj je otvoreno rekao: predsednik Vučić je prihvatio predloge Evropske unije, a Kurti nije”, naveo je Orlić. Dodao je da ekstremisti koji neće mir maltretiraju Srbe na KiM, prete im novčanim kaznama, oduzimanjem imovine, na sever šalju do zuba naoružane tzv. specijalce i da narod to više ne može da trpi. “Gotovo deceniju čekamo da se realizuje ZSO kao osnovna obaveza iz Briselskog sporazuma, a sada čujemo Kurtija koji otvoreno govori da se to neće ni desiti. To je jasan dokaz neodgovornosti i otvoreno destruktivnog stava“, poručio je predsednik Orlić.

Brajtvejt je pozdravio aktivno učešće Beograda u pregovorima, iskazanu konstruktivnost i spremnost na kompromis. Kosovo je decenijama teška tema, ali je važno to što Beograd ostaje posvećen dijalogu i smanjenju tenzija, što ste u Briselu dokazali, poručio je Brajtvejt. Sagovornici su izrazili opredeljenost za dalje produbljivanje i jačanje saradnje između dve zemlje u svim oblastima od obostranog interesa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here