Vučić u Norveškoj – Novo poglavlje u odnosima Srbije i Norveške

0
60

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se, u okviru dvodnevne posete Oslu, najpre sastao sa predsednikom parlamenta Norveške Masudom Garahanijem, a zatim i sa premijerom Junasom Gar Storeom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da je prilikom sastanka sa predsednikom norveškog parlamenta Masudom Garahanijem izrazio zahvalnost na tome što je Norveška uvek bila spremna da pomogne Srbiji, ne samo svojim iskustvima u harmonizaciji standarda i propisa EU, već i u ekspertskoj i finansijskoj pomoći reformskim procesima, a posebno u modernizaciji energetskog sistema. “Danas otvaramo novo poglavlje u odnosima Republike Srbije i Kraljevine Norveške”, poručio je Vučić.

Nakon sastanka sa predsednikom parlamenta, Vučić se sastao sa premijerom Norveške Junasom Gar Storeom. Store je u čast predsednika i delegacije Srbije priredio u Vladinoj vili radni ručak. Vučić će, kako je predviđeno, prvi radni dan u Norveškoj završiti posetom ambasadi Srbije u Oslu i večerom sa norveškim privrednicima.

Pre dve sedmice je u Beogradu održana konferencija zajedno sa Norveškom i zemljama Zapadnog Balkana o mogućnostima ulaganja u obnovljive izvore energije. Vučić je ranije najavio da Srbija treba da sprovede reformu u sektoru energetike i diverzifikuje izvore snabdevanja gasom i naftom, kao i da poveća ulaganja u obnovljive izvore energije i da će joj u tome pomoći Norveška, koja jedan od lidera u toj oblasti i zelenoj tranziciji. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, koja je u delegaciji Srbije, sastaće se sa državnim sekretarom u Ministarstvu gasa i energetike Norveške Andreasom Bjelandom Eriksenom i razgovarati o saradnji dve zemlje u oblasti energetike.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here