Novogodišnja noć i praznici su ove godine skuplji nego prošle

0
53

Novogodišnja euforija ovog decembra „kasni“, a razloga za to je mnogo jer 2022. godina nije donela mnogo toga dobrog na globalnom planu, a sve to loše uglavnom se preslikalo i na lokalu. Naime, februar je obeležio početak rata u Ukrajini i uprkos tome što smo mislili da će se taj sukob brzo rešiti situacija je još uvek loša, neizvesna i očigledno joj se ne vidi kraj u neko dogledno vreme.

Navikli smo da su u ovo vreme gradovi u Srbiji već okićeni, da sve „svetli i šljašti“, ali ušli smo u štednju. Energenti su veliki problem, pa mnogi trgovi u Srbiji očigledno neće biti u punom sjaju za novogodišnje praznike. Novac koji imamo trošimo racionalnije i zbog pada kupovne moći, pošto zarade ne prate inflaciju koja je u Srbiji u oktobru stigla do zvaničnih 15 odsto. Prema najavama ekonomskih analitičara, i 2023. godina će biti puna izazova – inflacija ostaje, baš kao i problemi sa energentima, možda u nekoj manjoj meri, ali ovo su dva dovoljna razloga da potrošačka euforija ove godine bude nešto manja nego ranije.

Dejan Gavrilović, predsednik udruženja Efektiva, u razgovoru za Biznis.rs kaže da će u potrošačkom smislu ipak biti novogodišnje euforije, kao i svake godine u ovo vreme. „To je period kada potrošači ipak žele da zaborave na probleme i ugode sebi, koliko je to moguće. Verujem da će euforija ipak biti manja, u svetlu celokupne krize koju doživljavamo“, ističe Gavrilović i navodi da je tokom praznika veoma važno pratiti cene i da li su prikazani popusti stvarno pogodnost ili se ipak radi o nekoj vrsti trgovačke mahinacije. Konstantna poskupljenja hrane tokom proteklih meseci dovela su do toga da je trpeza ove godine skuplja od 30 do 50 odsto, u zavisnosti od izbora namirnica, odnosno njihovog kvaliteta. Na primer, za kilogram junetine potrebno je izdvojiti u proseku 1.200 dinara, mlevena svinjetina košta 740 dinara, a svinjski vrat oko 700 dinara. Kilogram pilećeg filea ide od 800 do 900 dinara, a ukoliko na trpezi želite ćuretinu, to će vas koštati oko 1.400 dinara. Što se tiče ribe, zamrznuti file soma košta prosečno 1.850 dinara, oslić 1.550, oslić bez glave oko 450 dinara. Pastrmka se može nabaviti za 900 dinara, kao i kotleti lososa. Uz predjelo, piće, poslastice, kojih tokom praznika na stolovima ima u mnogo većim količinama, ulazak u Novu godinu za četvoročlanu porodicu je skoro nezamisliv bez 200 evra. Ukoliko za praznike odlučite da sebe častite putovanjem na neku od evropskih ili svetskih destinacija, za taj poduhvat vam je potrebno od 200 do 1.600 evra. Primera radi, petodnevni aranžman u Rimu – smeštaj sa doručkom, iznosi oko 310 evra, dok je za Pariz potrebno izdvojiti od 500 do 700 evra, u zavisnosti od broja dana – četiri ili pet, i vrste prevoza – autobus ili avion. U Prag se na tri dana može otići za oko 200 evra. Ukoliko biste Novu godinu želeli da dočekate na nekoj plaži, Zanzibar u tom periodu košta oko 1.500 evra (11 dana). Cene novogodišnje proslave u restoranima i klubovima u Srbiji su raznolike, i zavise od toga šta tačno očekujete od „najluđe noći“. Za poznate beogradske hotele treba izdvojiti oko 180 evra, a za klubove i splavove od 30 do 120 evra.

Ukrašavanje doma je neizbežno tokom novogodišnjih i božićnih praznika, te je dodatni izdatak ukoliko je potrebno dokupiti ukrase ili jelku. Na sajtovima za prodaju jelki cene se kreću od 1.250 dinara za drvo od 80 centimetara do 125.000 dinara za veliku jelku sa belim vrhom od 420 centimetara visine. Dekorativna rasveta ide od 7.500 do 14.500 dinara, mada se ona može naći po znatno jeftinijim cenama u „kineskim prodavnicama“. U zavisnosti od toga koji ukras želite, oni se kreću od 100 do 1.000 dinara. Može se naći i figura Deda Mraza od 1,5 metra za 76.000 dinara. Uglavnom, novogodišnja noć i praznici ove godine su skuplji nego prošle i prate inflaciju, te je potrebno spremiti od 50 do 100 evra više u odnosu na prošlu godinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here