Milan St. Protić – Nije realno da se snage bezbednosti Srbije vrate na Kosovo

0
42

Nije realno da se snage bezbednosti Srbije vrate na Kosovo ni sada ni u budućnosti rekao je istoričar Milan St. Protić komentarišući tenzije na Kosovu kao i izjavu Beograda da se razmišlja o povratku do 1000 vojnika na Kosovo.

Sjedinjene Države osuđuju nasilje počinjeno u incidentima 6. i 8. decembra na severu Kosova. Pribegavanje tim metodama, uključujući i upotrebu eksploziva, nikada nije adekvatan način protesta i ugrožava nevine život, naveo je portparol Stejt departmenta za Glas Amerike. Sjedinjene Države nastavljaju da pozivaju Kosovo i Srbiju da budu uzdržani i da izbegavaju akcije ili izjave koji će dovesti do dalje eskalacije tenzija. Kako komentariše obnovljene tenzije na Kosovu, kao i izjave Beograda da se razmišlja o povratku do 1.000 vojnika na Kosovo pitali smo istoričara Milana St. Protića.

Na severu Kosova od 6. decembra zabeležen je niz incidenata sa vatrenim oružjem i ručnim bombama. 7. decembra bačene su dve eksplozivne naprave u Severnoj Mitrovici, a 6. decembra je došlo do incidenata u tom gradu i u Zubinom potoku, kada su demolirane kancelarije Centralne izborne komisije Kosova. Korišćeno je vatreno oružje i ručne bombe. U četiri opštine na severu Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom, za 18. decembar zakazani su lokalni izbori, čijem se održavanju protivi Srpska lista. Američki zvaničnici takođe su saopštili da nema uslova za njihovo održavanje i zatražili da se odlože.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here