Milojko Pantić – Ovo Svetsko prvenstvo je najkoruptivnija fudbalska priča

0
61

Organizacija Svetskog prvenstva u Kataru je smešna rekao je novinar Milojko Pantić i dodao da je ovo Svetsko prvenstvo najkoruptivnija fudbalska priča u istoriji.

Svetsko prvenstvo u fudbalu koje se održava u Kataru jedinstveno je svetsko prvenstvo po mnogo čemu – prvi put se održava u Kataru, prvi put se igra tokom novembra i decembra, a poslednji put će se 32 selekcije boriti za najboljeg na planeti jer će od sledećeg Mundijala u SAD, Kanadi i Meksiku na najvećoj svetskoj smotri fudbala igrati 48 selekcija. Sama ceremonija otvaranja, imala je jasnu poruku da “fudbal premošćava sve društvene razlike kroz humanost, poštovanje i inkluziju”. Fudbal nam omogućava da se okupimo kao jedno pleme, a zemlja je šator u kome svi živimo, poruka je koju su poslali organizatori. Kako ocenjuje organizaciju svetskog prvenstva u Kataru pitali smo novinara Milojka Pantića.

Svetsko prvenstvo u fudbalu uskoro se završava, a priča o tome koliko košta celokupna organizacija događaja decenije traje već mesecima i tek će trajati. Cifre koje se pominju su skoro pa nezamislive: radi se nekoliko stotina milijardi dolara. Odluka da ova zemlja bude domaćin doneta je još 2010. godine i odmah je tada ocenjena kontroverznom zbog pretpostavki da su praktično “kupili” Svetsko prvenstvo. Ovo je prva zemlja na Bliskom istoku koja će biti domaćin najvećeg svetskog sportskog događaja, a 2010. godine je bio u konkurenciji sa Sjedinjenim Američkim Državama, Australijom, Japanom i Južnom Korejom. Od tada se pojavio niz optužbi za korupciju i tvrdnji da Katar zapravo “kupuje Svetsko prvenstvo” dok je odnos zemlje prema zaposlenima na ovom projektu takođe bio pod lupom javnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here