Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, koji su u Beograd doputovali nakon razgovora sa zvaničnicima u Prištini.

Vučić je prvo razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom a potom im se pridružio i specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Lajčak i Eskobar došli su u Prištinu i Beograd u jeku pojačanih tenzija na severu Kosova, gde su Srbi postavili barikade na putevima posle hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, a Beograd najavio da će zatražiti od misije Kfor odobrenje za povratka srpskih snaga na Kosovo.

Eskobar je juče u Prištini rekao da SAD „kategorički odbijaju i uopšte ne podržavaju“ mogućnost povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova. On je kazao da ne očekuje da do toga dođe i da Kosovo ima „veoma čvrste bezbednosne garancije od SAD“. „Očekujemo ostvarivanje sporazuma o Zajednici srpskih opština i i napredak u prihvatanju francusko nemačkog plana“, izjavio je Eskobar posle razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je u ponedeljak da Lajčak u Prištinu i Beograd dolazi s dopunjenim mirovnim planom i da je EU spremna da pošalje pojačanje u misiju EU na Kosovu (Euleks). U međuvremenu, lideri Kosova danas su na svečanosti u Prištini potpisali zahtev Kosova za članstvo u EU i najavili da će ga sutra predati Češkoj kao predsedavajućoj EU.