Goran Kovačević – Ne treba očekivati novo poskupljenje kafe

0
95

Predsednik Nadzornog odbora kompanije Gomex Goran Kovačević smatra da ne treba očekivati poskupljenje kafe iako ništa nije nemoguće kad imamo inflaciju i poremećaje snabdevanja na svetskom nivou pa i rat u Ukrajini.

Sirovina za proizvodnju kafe na svetskim berzama znatno je pojeftinila od avgusta. Ipak, domaći proizvođači umesto da smanje cene, nameravaju da ih podignu za 10 odsto. Kako piše Politika, novo poskupljenje kafe bilo bi neporavdano, jer su njene cene od avgusta, kada je bila na najvišem nivou, sa 800 pale na 600 dinara po kilogramu. Poskupljenje bi moglo da se očekuje već od sledeće nedelje, kod nekih proizvođača. Činjenica je da su ostali parametri poput kartona, folije, energenata poskupeli, ali pad cena sirovine potpuno je to kompenzovao zbog čega novo poskupljenje nije realno. Da li možemo očekivati  poskupljenje kafe pitali smo Gorana Kovačevića, predsednika Nadzornog odbora kompanije Gomex.

Inače prosečna cena kafe u Srbiji, u maloprodaji, od januara ove godine povećana je sa 1.416 dinara po kilogramu na 1.527 koliko je iznosila u oktobru, pokazuju podaci Ministarstva trgovine. U najnovijim okolnostima na tržištu maloprodajna cena kafe, sa trgovačkom maržom, ne bi trebalo da pređe 1.250 dinara. Tim pre što ni cena transporta više ne može da bude izgovor za trgovce kafom, jer je i prevoz brodovima pojeftinio za gotovo tri puta. U globalnom talasu poskupljenja svih namirnica najnoviji pad cena ovog proizvoda izazvao je pažnju i svetskih medija. CNN je objavio da je ovo najveći pad cena od novembra prošle godine kada su ugovori za trgovinu kafom bili na najvišem nivou od 2012. I oni se pitaju kada će se ovo odraziti na ceni u prodavnicama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here