Brokoli – Uslovi za uzgoj

0
100

Brokoli je zahvalno povrće tokom cele godine. Manje je zastupljen u ishrani od karfiola, ali mnogi ne znaju da ima visoku prehrambenu i zdravstvenu vrednost.

Brokoli pripada porodici kupusnjača i gaji se zbog zelenog punog cveta – cvasti i veoma je srodan sa karfiolom. Za razliku od karfiola, na brokoli se osim centralne ruže razvijaju manje cvasti na bočnim izdancima, koje se postepeno beru i mogu se iskoristiti. Manje je zastupljen u ishrani od karfiola, ali mnogi ne znaju da ima visoku prehrambenu i zdravstvenu vrednost. Po prehrambenoj vrednosti ima veći sadržaj ugljenih hidrata, belančevina, masti, vitamina i minerala od karfiola. U prilog tome ide činjenica da kuvani brokoli ima više C vitamina nego pomorandža, a količina kalcijuma u brokoliju je veća od količine kalcijuma u čaši mleka. Samo jedan komadić ovog povrća sadrži više vlakana nego kriška crnog hleba. Brokoli je takođe jedan od najboljih izvora vitamina A koji postoje u prirodi, zbog čega mu se kao i zbog ostalih vrednih sastojaka pripisuju antikancerogena svojstva. Pošto sadrži različite biološki aktivne sastojke, kao i anti – oksidante, brokoli pomaže u prevenciji očne mrene, srčanih oboljenja i smanjuje rizik obolevanja od karcinoma. Na sobnoj temperaturi brzo uvene, pa ga treba čuvati u frižideru, na temperaturi od 4 C. Kuvanjem gubi vitamine, pa se preporučuje spremanje na pari ili se može pržiti. Osim korišćenja u svežem stanju, može se čuvati i zamrzavanjem. Brokoli zahteva niže temperature gajenja nego ostale kupusnjače, ali je osetljiv na niske temperature i jače mrazeve.

Najbolje uspeva na temperaturi od 15-18 C i zbog toga je njegova proizvodnja moguća u rano prolećnom i jesenje-zimskom periodu. Da bi formirao ružu, tokom vegetacije mora proći određeni period izloženosti niskim temperaturama, najčešće nižim od 10 C. To se posebno odnosi na jesenji uzgoj, kad se zbog visokih temperatura intenzivnije razvija lišće, a ruža ostaje sitnija. Dugi dani i tople noći ubrzavaju cvetanje. U ranom prolećnom uzgoju, niske temperature mogu uticati na raniji početak formiranja cvetova, zbog čega ostaju sitniji. Ukoliko nepovoljni uslovi gajenja dovedu do dužeg prekida ili ograničenja vegetativnog rasta u ranijim fazama razvoja biljke, mogu izazvati početak razvoja pupoljaka.

Da bi stvorili dobar vodno-vazdušni režim, odnosno sprečili stvaranje pokorice i nicanje korova, primenjuje se međuredno kultiviranje. Berba brokolija počinje kad je ruža čvrsta, bez otvorenih cvetova, težine 300-500 gr, sa drškom dužine najmanje 12 cm. Vreme optimalne zrelosti traje samo nekoliko dana jer posle dolazi do otvaranja cvetova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here