Miša Vacić – Kurdsko pitanje

0
74

Kurdsko pitanje je vrlo specifično jer nikada nisu imali svoju državu a u pitanju je brojan narod koji se pretežno nalazi u Republici Turskoj rekao je predsednik Srpske desnice Miša Vacić.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi ta zemlja mogla da pokrene kopnenu operaciju u Siriji, posle smrtonosnih udara Ankare i kurdskih militanata na severu Sirije. „Nadležni organi, naše ministarstvo odbrane i načelnik generalštaba zajedno će odlučiti o nivou sile koju treba da koriste naše kopnene snage“, rekao je Erdogan. Kako komentariše pomenutu situaciju pitali smo predsednika Srpske Desnice Mišu Vacića.

Najnovija eskalacija nasilja od strane Turske i Irana usmerena je protiv Kurda u Siriji i Iraku. Kao što je i ranije često bio slučaj, razlozi za to što se događa na Bliskom istoku su strateške prirode. Kurda ima oko 35 miliona i oni su najveća etnička grupa na svetu bez sopstvene države. Većina živi na ogromnom području podeljenom na Tursku, Siriju, Irak, Iran i Jermeniju. Iako ih povezuje etnički identitet i uglavnom su sunitski muslimani, Kurdi u tom regionu nemaju zajedničke prekogranične predstavnike, zajedničku politiku ili zajedničku vojnu, odnosno odbrambenu organizaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here