Zahlađenje loše utiče na voće i useve

0
58

Visoke temperature u decembru i prvim danima januara loše utiču na pšenicu i druge ozime useve jer podstiču vegetaciju pa bi eventualno zahlađenje i niske temperature u narednom periodu oštetili biljke i loše uticali na prinose.

Poljoprivredni stručnjaci kažu da blaga zima ne pogoduje ni voću, što bi moglo da se odrazi na ukupne prinose domaćih proizvođača.

Stručnjaci naglašavaju da je za prestanak vegetacije i prelazak u fazu mirovanja biljaka kako bi lakše podnele temperature u minusu neohodan sneg i postepeno zahlađenje. Sneg je najbolja zaštita kako bi usevi sa što manje posledica dočekali proleće. Osim što štiti biljke od smrzavanja, nakon topljenja doprinosi i većoj vlagi u zemljištu, a to će dodatno pogodovati kulturama, što je posebno važno za one ratare koji su svoje parcele zasejali nakon optimalnog roka, jer će vlaga, sa poboljšanjem vremenskih uslova, dobrineti bržem i boljem klijanju i nicanju biljaka. Neuobičajeno toplo vreme do sada više odgovara usevima koji su posejani nakon optimalnog roka, jer su kod ranijih useva visoke temperature izazvale pojačano klijanje pa bi u slučaju naglog zahlađenja i nešto nižih temperatura biljka bila oštećena.

Stručnjaci podsećaju i da je optimalan rok za prolećnu prihranu useva oko druge polovine februara. Na teritoriji Prokuplja, prema procenama, tokom jesenje setve je zasejano oko 3.000 hektara. Toplo vreme krajem i početkom ove godine za sada ne utiče nepovoljno na voće koje je u stanju mirovanja, a voćari u Toplici očekuju padavine u narednom periodu. Decembarsko i januarsko “proleće” još nije podstaklo vegetaciju koja može biti kobna za voćnjake jer, ukoliko se nastave dnevne temperature preko dana u plusu od preko 10 stepeni, a noću u minusu, može doći do smrzavanja cvetnih pupoljaka. Posebno je opasno za voćare da, nakon ovog toplog vremena, dođe do mraza u martu ili aprilu, što se dešavalo prethodnih godina i ima za posledicu smanjene prinose koštičavog voća, višnje i šljive koje su i najrasprostranjenije u Toplici – kažu voćari. Iako su zabrinuti za svoje kulture, lepo vreme i sunčani dani imaju i dobre strane, jer se mogu iskoristiti za zimske radove u voćnjacima, poput rezidbe i bacanja đubriva. Stručnjaci naglašavaju da su većem riziku od smrzavanja izložene voćne vrste kod kojih je kraće zimsko mirovanje, poput kajsije, breskve.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here