Kurti – Nećemo tolerisati da ZSO bude preduslov za sporazum

0
48

Premijer Kosova Aljbin Kurti je, izjavio je danas da Kosovo neće tolerisati da Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) bude preduslov za postizanje francusko nemačkog predloga sporazuma sa Srbijom.

Posle otvaranja Hrvatsko-kosovskog ekonomskog foruma Kurti je rekao novinarima da nijedan od 33 sporazuma potpisana u Briselskom dijalogu ne bi trebalo da ima “hijerarhijski prioritet”. “Pregovarački proces treba da nas vodi napred, poštujem poverljivost razgovora, ali ponavljam da nijedan od 33 sporazuma ne može da ima hijerarhijski prioritet i da članovi (iz) predloga EU imaju brojeve, što znači da imaju rang”, rekao je Kurti.

Kazao je da su “33 briselska sporazuma u horizontalnoj ravni”, dok, s druge strane, kako je naveo, “ovih 10 članova (evropskog predloga) ne tolerišu da se kao preduslov prvo donese član odozdo”. Po rečima Kurtija, međunarodni faktor insistira da se više potencira dogovor o ZSO, koji “nije prošao test Ustavnog suda Kosova”. “Sporazum bi trebalo da u središtu ima obostrano priznanja jer samo tako možemo u potpunosti da normalizujemo odnose Kosova i Srbije”, rekao je Kurti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here