Koliko je održavanje automobila skuplje nego 2021. godine?

0
40

Posle porasta cena goriva i zamene guma za vozače u Srbiji poskupela je i polisa osiguranja.

Vlasnicima automobila u Srbiji troškovi su značajno porasli u poređenju sa 2021. godinom, a zimsku sezonu dočekali su i uz skuplju zamenu guma. Za četiri nove zimske gume, moraju da izdvoje minimalno 20.000 dinara, što je skoro dve trećine minimalne zarade koja je u oktobru iznosila 33.804 dinara. Pre godinu dana, zimske gume koštale su u proseku 30 odsto manje. Cene zavise od vrste i marke pneumatika. Prošle godine, za neke od najprodavanijih modela bilo je potrebno izdvojiti oko 5.500 dinara. Sada ove gume koštaju više od 6.500 dinara. Prosečna cena polovnih guma u nekoliko beogradskih servisa je oko 3.000 dinara. Osim guma, poskupela je i njihova montaža i to za 10 do 15 odsto. Vozači koji imaju univerzalne gume, odnosno pneumatike koji se mogu koristiti tokom cele godine, bez obzira na vremenske uslove, nemaju pred sobom ovaj trošak. Ovakve gume skuplje su oko 10 do 15 odsto od klasičnih zimskih guma.

Osim pneumatika, ove godine je nekoliko puta poskupelo i gorivo. Cena dizela u septembru ove godine bila viša je za 32,8 odsto nego pre godinu dana, a benzina za 8,9 odsto. Maksimalne cene dizela i benzina ograničene su najpre do 31. oktobra i iznose 220 dinara za litar evrodizela, odnosno 180 dinara za litar benzina, odlučila je Vlada Srbije. Godinu dana ranije, litar evrodizela na pumpama u Srbiji koštao je u proseku 163 dinar – 32,8 odsto manje nego danas, a litar benzina 161 dinar – 8,9 odsto manje. Podaci Republičkog zavoda za statistiku o automobilima registrovanim prvi put pokazuju da je više ljudi kupovalo automobile koji koriste dizel od onih koji koriste benzin.

Ono što nije promenjeno u odnosu na 2021. godinu je cena tehničkog pregleda, kontrole automobila koju je neophodno obaviti jednom godišnje pre registracije. Prema podacima iz dve beogradske firme koje pružaju ovu uslugu, cene tehničkog pregleda za putnička vozila nisu se menjale od jula 2021. godine i iznose 6.000 dinara. Cene tehničkog pregleda razlikuju se po gradovima i opštinama, ali ne smeju da pređu iznos od 6.020 dinara za putnički automobil.

Od 1. januara 2023. poskupelo je obavezno autoosiguranje, što je povećalo i cenu registracije vozila. Polisa obaveznog osiguranja od autoodgovornosti skuplja je od 1. januara 2023. godine za 12 do 15 odsto, potvrđeno je u Udruženju osiguravača Srbije (UOS). Kako je objašnjeno procenat poskupljenja polise osiguranja varira od društva do društva, ali ne prelazi 15 odsto i važi za sve kategorije motornih vozila. Nove cene polise obaveznog autoosiguranja odobrila je Narodna banka Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here