Dačić – Zajednica srpskih opština ostaje glavna tačka svih naših dogovora o Kosovu i Metohiji

0
37

Zajednica srpskih opština ostaje glavna tačka svih naših dogovora o Kosovu i Metohiji, ona mora da bude formirana i to po dogovorenim principima, iza kojih stoje potpisi tri strane, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za Politiku od subote.

Dačić je objasnio da je u Briselskom sporazum iz 2013. godine vrlo jasno napisano šta jeZSO, a još detaljnije u sporazumu 2015. godine. Prema njegovim rečima, to je veoma širok krug nadležnosti koji omogućuje Srbima na Kosovu i Metohiji da samostalno upravljaju svim pitanjima od značaja za njihov razvoj i svakodnevni život.

“Mi smo potpisali taj sporazum zato što je on dobar za našu zajednicu na Kosmetu. On nije idealan, ali u uslovima u kojima smo pregovarali o njemu, to je maksimum koji smo mogli da izdejstvujemo”, rekao je Dačić koji je potpisao prvi Briselski sporazum. Dačić je ukazao da su to sporazumi koji daju srpskom stanovništvu u ruke sve poluge upravljanja – od ekonomije, razvoja, obrazovanja, zdravstva pa do bezbednosti i policije, ocenivši da su ti sporazumi kruna našeg učešća u dijalogu uz posredovanje EU, koja se i sama obavezala da će potpisano biti primenjeno. “Nikada nije postojao razlog da se sporazum ne primeni, osim upornog odbijanja Prištine da ga sprovede i neograničene tolerancije zapadnih posrednika prema njihovoj destrukciji”, naveo je Dačić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here