Sastanak Brnabić i Šmit – Stabilnost i ekonomski razvoj u interesu čitavog regiona

0
12

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom o značaju zajedničkih projekta u regionu za njegov napredak, kao i iznalaženju načina da se njihova realizacija ubrza.

Brnabić je podsetila na to da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da je opredeljena i otvorena za razvoj dobrosusedskih odnosa i bilateralne saradnje, što obuhvata, kako saradnju sa njenim centralnim, tako i sa entitetskim vlastima.

Premijerka je tokom razgovora u Vladi Srbije još jednom podvukla da je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u kontinuitetu u prethodnim godinama slao pozitivne signale i da nastavlja sa takvom politikom, ujedno istakavši da su bezbednost, stabilnost i ekonomski razvoj u interesu čitavog regiona.

Prema njenim rečima, Srbija takođe pruža mnoge mogućnosti, posebno mladima, za razvoj njihovih potencijala, ulaže u savremene tehnologije i IT, ali je takođe veoma otvorena da sa Bosnom i Hercergovinom gradi mostove na svim poljima.Brnabić je rekla da se raduje saradnji sa novim sazivom Saveta ministara Bosne i Hercegovine.Premijerka je i ovom prilikom ponovila da je neprihvatljivo i suprotno diplomatskoj praksi nedavno objavljivanje u javnosti note Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini sa ličnim i poverljivim podacima, koje je dovelo do ugrožavanja bezbednosti štićene ličnosti.

Ona je ujedno zahvalila sagovorniku na nedavnom telefonskom razgovoru na ovu temu i iskazanom razumevanju.Šmit je, ocenivši ovakvu praksu kao neprihvatljivu, istakao da je u skladu sa odlukom Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira o tome izvestio diplomatsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik se saglasio sa premijerkom da su stabilnost regiona i njegov ekonomski razvoj izuzetno važni, kao i da u Beogradu vidi iskrenog saradnika i partnera.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here