Uskoro oglas PIO fonda za besplatan odlazak u banje

0
58

Korisnici penzija mogu da očekuju da će uskoro Fond PIO raspisati oglas za podnošenje prijava za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje izdvojiće ove godine na ime društvenog standarda penzionera 698,4 miliona dinara, što je za 7,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Najveći deo novca – oko 85 odsto što je 593,7 miliona dinara opredeljeno je za finansiranje troškova rehabilitacije penzionera u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima penzionera. Preostalih 15 procenata, odnosno 104,76 miliona dinara, izdvaja se za ostala dva vida društvenog standarda – za finansiranje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija čiji je cilj podsticanje integracije starijih osoba. S obzirom na donetu odluku, korisnici penzija mogu da očekuju da će uskoro Fond PIO raspisati oglas za podnošenje prijava za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju.

Pravo na besplatnu rehabilitaciju o trošku fonda imaju korisnici čija penzija ne prelazi iznos prosečne penzije, koji nemaju druga lična primanja, i koji nisu koristili ovo pravo počevši od upućivanja na rehabilitaciju po oglasu iz 2020. godine. Fond snosi troškove rehabilitacije u trajanju od 10 dana u toku kalendarske godine, u jednoj od 25 ustanova, kao i putne troškove u visini cene autobuske, odnosno vozne karte II razreda. Pored toga, Fond PIO takođe finansira i troškove smeštaja i prevoza pratioca slepog lica i pratioca deteta koje je ostvarilo pravo na porodičnu penziju, a nesposobno je za samostalan život i rad. Kada je reč o bodovanju, na redosled korisnika na ranglisti utiče nekoliko kriterijuma. Lane je u banje upućeno gotovo 16.800 penzionera, što je za oko 1.300 više nego godinu dana ranije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here