Problematičan plasman višnje

0
105

Proizvođačima je poslednjih godina problem niska otkupna cena gotovo svih voćnih vrsti, a pogotovo višnje. Suša prošle godine je uzela danak, pa je ovo voće uglavnom bilo druge klase.

Otkup svežeg voća je od izuzetnog značaja za naše poljoprivrednike, a s obzirom da godina iza nas nije bila naročito uspešna, što zbog poskupljenja đubriva, hemijskih sredstava za zaštitu i nafte, što zbog toga što mnogi i dalje čekaju na isplatu višnje koja od juna meseca stoji u hladnjačama. Suša je ove godine uzela danak, pa je višnja uglavnom bila druge klase. Poljoprivrednike svakako brinu ekstremno visoke temperature u januaru kao i mogućnost pojave mraza u martu mesecu, što bi jako loše uticalo na prinos i kvalitet.

Pored suše, odlaganje berba i ona mehanizovana raznim tresačima takođe negativno utiče na klasiranje prilikom otkupa. Pored toga, na kvalitet višnje utiču i padavine, tačnije kiša koja je ove godine nešto kasnije pala, pa je plod ostao sitan. Takođe, preporučuje se primena preparata na bazi etefona i to desetak dana pred berbu kako bi se plod lakše odvajao od peteljke. Ono što takođe brine proizvođače je činjenica da zbog nestabilne situacije sa otkupom i malog broja hladnjača, posebno u jugoistočnoj Srbiji, manji voćari su prinuđeni da se u datom momentu snalaze za plasiranje višnje, jer dogovor sa prvim otkupljivačem često nije moguće ispoštovati. Razlog tome je zapravo popunjenost hladnjača. Činjenica je da višnju treba obrati u što kraćem roku kada je u punoj zrelosti. Međutim, problem nastaje kada otkupljivač u poslednjem trenutku odloži berbu. Razlog je obično manjak praznih gajbi ili zastoj u otkupu. Takođe problem je i naći radnike, ali i slobodne termine za mehanizovanu berbu, jer je sve unapred već zakazano. Ovo su sve problemi koji povlače jedni druge u plasmanu ovog voća.

Prema nezvaničnim saznanjima, hladnjačari na jugu i jugoistoku Srbije čekaju na izvoz višnje iz svojih hladnjača u kojima se nalaze na hiljade tona zamrznutih plodova. Rat između Ukrajine i Rusije je mnogo uticao na izvoz z Srbije, s obzirom da je Rusija jedan od naših najvećih otkupljivača. Očekuje se da će se situacija stabilizovati već krajem meseca, početkom narednog kada bi ovo voće trebalo da bude izveženo na pomenuto tržište. Ono što takođe brine hladnjačare je činjenica da zbog niske otkupne cene poslednjih godina proizvođači sve manje ulažu u višnjare. Hemijski preparati se ne primenjuju pravovremeno, kao ni ostale agrotehničke mere, što dodatno umanjuje kvalitet. Postoje i oni koji su totalno zapustili zasade, ali i oni koji su ih potpuno uništili.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here