Učenici Tehničke škole u Trsteniku nakon maltretiranja profesorke vraćeni u školu

0
35

Učenici Tehničke škole u Trsteniku, koji su isključeni iz škole jer su maltretirali nastavnicu engleskog jezika, vraćeni su u školu zbog proceduralnih grešaka načinjenih tokom postupka izbacivanja izjavila je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Nastavničko veće Tehničke škole iz Trstenika donelo je krajem novembra prošle godine odluku da se učenici koji su izmakli stolicu profesorki engleskog i sve to snimali, isključe iz te škole. Incident je uživo prenošen na Instagramu, a onda i deljen putem Vibera. Nakon što je profesorka pala na pod, đaci su se smejali. Dvojica od trojice učenika koji su maltretirali profesorku engleskog jezika u Tehničkoj školi u Trsteniku vraćeni su u školu zbog proceduralnih grešaka prilikom donošenja odluke o njihovom isključenju, potvrđeno je u toj školi, a samo treći učenik, koji se sam ispisao pre okončanja disciplinskog postupka nije vraćen.

Oni su se vratili u školu, ali se profesorka nije vratila jer ona još nema snage da uđe u školu – kazala je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković. Prosvetni radnici su organizovali protest posle incidenta u Trsteniku, a tada je poručeno da će ponovo izaći na ulicu, ukoliko ne budu zadovoljni merama koje država predloži. Na pitanje da li je Unija zadovoljna merama jer novih protesta nema, Janković je odgovorila da će čekati „još neko vreme“, te da „to vreme ističe posle vraćanja učenika iz Trstenika u školu“. Janković je naglasila da Unija neće odustati od zahteva da se prosvetarima da status službenog lica. Navela je i da Unija smatra da je to jedan od načina da država pokaže prosvetnim radnicima da želi da ih zaštiti.

Nakon dešavanja u Trsteniku, ali i sve učestalijeg vršnjačkog nasilja u školama Ministarstvo prosvete formiralo je Radnu grupu za prevenciju nasilja u školama, koja je definisala deset ključnih mera kako bi se bolje zaštitili učenici, ali i nastavnici u školama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here