Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa Mateom Mekačijem, direktorom Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Saradnja NS RS i ODIHR je tokom sastanka ocenjena kao uspešna i značajna, posebno u procesu sprovođenja sveobuhvatnih reformi u Republici Srbiji prethodnih godina.

Kako je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Vladimir Orlićm, istakao, opšti izbori u Republici Srbiji, održani 2022. godine, sprovedeni su po najboljim uslovima od uvođenja višestranačja u našoj zemlji, uz prethodne izmene zakona kroz koje su implementirane sve mere dogovorene kroz međustranački dijalog, i brojne preporuke posmatračkih misija ODIHR. „Na taj način postigli smo najbolje izborne uslove i najviše demokratske standarde ikada“, poručio je Orlić. Napomenuo je da je u NS RS u toku rasprava o zakonskim aktima koji se odnose na pravosuđe, a kojima se kompletira reforma u ovoj oblasti započeta promenom Ustava prošle godine, kao i da je Venecijanska komisija na pomenute predloge dala pozitivno mišljenje. „Dug proces je tekao potpuno transparentno i inkluzivno. Usvajanjem ovih zakona, u još jednoj važnoj oblasti dostižemo najbolje demokratske standarde u istoriji naše zemlje“, rekao je predsednik NS RS.

Sagovornici su razgovarali i o učešću žena u politici, i istakli da je zakonom iz 2020. godine obezbeđeno da na izbornim listama bude najmanje 40 odsto manje zastupljenog pola. „Na ovaj način obezbedili smo do sada najznačajniju participaciju žena u NS RS, a to je vidljivo i u svim drugim državnim institucijama. I ova važna promena, kao i druge o kojima govorimo danas, nastala je na osnovu direktne političke podrške predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i kao sastavni deo državne politike koju sprovodimo na svim nivoima, uključujući i NS RS“, poručio je Orlić. Mateo Mekači je dosadašnju saradnju ocenio kao uspešnu, iskazujući spremnost za njen nastavak i u budućnosti, i naglašavajući da se ostvareni napredak Srbije jasno pokazuje i kroz izveštaje ODIHR.