Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva potpisale su danas, u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Finansijski sporazum za paket energetske podrške Evropske unije Srbiji, vredan 165 miliona evra.

Sporazum je potpisan u Nacionalnom dispečerskom centru „Elektromreže Srbije”, a događaju su prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i generalni direktor „Elektromreža Srbije” Jelena Matejić. Vučić je istakao da je ovo veliki i važan dan za našu zemlju, s obzirom na to da smo samo u jednom danu dobili na poklon od EU jedan odsto naših predviđenih prihoda za godišnji budžet.

Prema Vučićevim rečima, naša robna razmena sa EU iznosila je približno 40 milijardi evra, što je rast od 27,7 odsto u odnosu na 2021. godinu i predstavlja 59 odsto naše ukupne robne razmene sa svetom.

Žiofre je rekao da je Finansijski sporazum za paket energetske podrške konkretan primer solidarnosti EU prema Srbiji i njenim građanima, koji će pomoći ranjivim porodicama i preduzetnicima da se izbore sa energetskom krizom, omogućiti energetsku bezbednost Srbije, podržati energetsku mapu puta i ciljeve na njoj, kao i tranziciju na zelenu energiju.