Zumbul sadimo najčešće tokom jeseni. Treba biti na dubini od oko 15 cm. Prilikom sadnje lukovica voditi računa da lepo legnu, čvrsto utisnite u zemlju kako ne bi ostao vazduh ispod lukovice koji kasnije može uzrokovati truljenje.

Razlikuju se dve osnovne vrste:

– rimski zumbul ( lat. Hyacinthus orientalis albulus ) koji ima ređe raspoređene cvetove na dršci, sa intenzivnijim mirisom i može bit u beloj, ružičastoj i plavo-ljubičastoj boji.

– holandski zumbul ( lat. H.orientalis ) koji ima gusto zbijene cvetove i može biti u beloj, krem, rozoj, crvenoj ili ljubičastoj boji.

Razmak između lukovica bi trebao biti od 15-20 centimetara. Zumbul posaditi na sunčanom mestu i neka zemlja bude bogata kompostom ili tresetom .Zumbul raste 20-30 cm u visinu, ima tanke duguljaste mesnate listove zelene boje iz koje izlazi debelo stablo sa cvetovima po njoj. Sadi se u jesen u vrt ili u posude koje treba uneti u kuću da se lukovice ne smrznu. Kada se završi cvetanje i lišće prirodno uvene najbolje je lukovice izvaditi i staviti ih na suvo, hladno i mračno mesto. Bilo bi najbolje,prekriti ih suvim tresetom ili peskom. Ako lukovica ostane na svom mestu u vrtu, u zemlji neće se smrznuti, ali sledeće godine cvetovi joj neće biti toliko bogati. Postoje i lukovice koje su specijalno tretirane kako bi cvetale u zatvorenom prostoru.

Ima ih već posađenih koje se prodaju u trgovačkim centrima, a ako kupite lukovicu i sami sadite, treba je posaditi tako da joj vrh 1-2 centimetra viri iz zemlje. Treba je držati na svetlom mestu i po mogućnosti na hladnom kako bi se cvetanje produžilo. Umereno zalivati i ne dozvoliti da se kompost potpuno osuši. Nažalost takve lukovice neće cvetati sledeće godine u kući, jer su one posebno tretirane pa je onda najbolje da na jesen budu posađene u vrtu. Uopšte kada kupujete lukovice pazite da su tvrde i da nisu nagnječene ili bilo kako drugačije oštećene. Lukovičaste biljke spadaju u najpopularnije cvetnice u vrtu, verovatno zbog toga što većina cveta rano u proleće, kad ostale biljke još ne otvore ni lisne pupoljke.