Srpski spasioci se vratili iz Turske – Hrabrost, humanost i prijateljstvo

0
65

Naši vatrogasci-spasioci, koji su danonoćno u ruševinama nakon razornog zemljotresa u Truskoj i Siriji, rasčišćavali teren u potrazi za preživelima, vratili su se iz Turske u Srbiju.

Srpski vatrogasci stigli su u Srbiju, a ispred Palate „Srbija“ je povodom njihovog herojskog čina i povratka, upriličen svečani doček. Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije, sa 45 pripadnika, spasilačkim psom Zigijem, kompletnom opremom i devet vatrogasnih vozila tokom osam dana angažovanja dali su svoj maksimum u akcijama pronalaženja, spasavanja i izvlačenja nastradalih iz ruševina i pomoći turskom stanovništvu.

Ministar unutrašnjih poslova je na konferenciji u Palati “Srbija” rekao da je Srbija ponosna na hrabrost, humanost i prijateljstvo koje su spasioci pokazali u Turskoj. “Jedino ste razmišljali koliko brzo doći na odredište i da spasite makar jedan život”, rekao je Gašić dodajući da su i MUP i porodice spasilaca brinuli za njih i pitali se da li su bezbedni jer se tlo nije smirivalo. “Spasili ste tri života, punih osam dana radili neumorno, nesebično pomagali turskom narodu”, poručio je Gašić. Ministar je rekao i da je spasilački pas Zigi dokazao da je zaslužio svoje mesto u timu i pokazao sposobnost da nepogrešivo pronađe preživele. Pokazali ste najčasnije lice Srbije, dokaz su snimci ispraćaja iz Turske, rekao je ministar.

Ambasador Turske Hami Aksoj zahvalio je u obraćanju Srbiji što nije Tursku ostavila samu u ovakvoj tragediji do kakve je doveo zemljotres 6. februara.

Vođa srpskog spasilačkog tima Davor Vidović rekao je da su srpski spasioci spremni, obučeni i opremljeni da svaki put u najkraćem roku odgovore na svaki poziv i da se uhvate ukoštac sa svim izazovima. “Osećali smo radost i ushićenje kada smo uspeli da pronađemo živu mladu devojku od 17 godina”, rekao je Vidović zahvalivši na brizi koju su svakodnevno iskazivale kolege, ali i članovi porodica dajući im podršku da istraju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here