Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović istakao je, povodom Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, koji se obeležava danas širom sveta, da je sa sve većom upotrebom mobilnih telefona i interneta vršnjačko nasilje dobilo novi oblik u digitalnom svetu, od uvredljivih poruka, širenja glasina i izbacivanja iz vršnjačkih čet grupa, čime se deca isključuju iz društva.

Istraživanje programa Nova pismenost pokazuje da deca i adolescenti provode više vremena na internetu i društvenim mrežama nego ikada ranije, tačnije više od dva sata dnevno na društvenim mrežama i oko sat vremena na drugim sajtovima. Ministar Jovanović je ukazao na to da se Ministarstvo informisanja i telekomunikacija kontinuirano zalaže za stvaranje sigurnog okruženja za decu i mlade. Vršnjačko nasilje je ozbiljan problem koji može imati dugoročne posledice, rekao je on, istakavši da Ministarstvo aktivno radi na tome da osigura da sva deca imaju pristup podršci i resursima koji su im potrebni kako do ovakvih situacija ne bi dolazilo ili, ukoliko dođe, da znaju kako pravilno da reaguju.

Ministar je podsetio na to da žrtve vršnjačkog nasilja i njihovi roditelji mogu da se obrate za pomoć Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu na broj telefona 19833 ili putem platforme „Pametno i bezbedno”. On je istakao da je od početka rada, Nacionalni kontakt centar primio preko 6.304 prijave digitalnog nasilja, od kojih se 548 odnosi na vršnjačko nasilje putem interneta među đacima osnovnih škola. Edukatori centra su, kako je dodao, održali više od 532 prezentacije o bezbednosti dece na internetu u 201 osnovnoj i srednjoj školi širom Srbije, a edukacijama je prisustvovalo 20.932 dece i 6.156 roditelja.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Nova pismenost zajednički su izdali Priručnik medijske pismenosti za roditelje koji se besplatno može preuzeti na adresi novapismenost.rs. Izrađen po najvišim standardima Uneska, priručnik kroz seriju primera i praktičnih saveta pomaže odraslima da sa najmlađima vode kompetentan, sadržajan razgovor o bezbednosti na internetu i omoguće sigurno odrastanje svoje dece u složenom medijskom i digitalnom okruženju.