Viši savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole je, posle telefonskog razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, rekao da SAD podržavaju sastanak koji potvrđuje privrženost Kosova i Srbije predlogu Evropske unije i da je vreme da se razgovara o Zajednici opština sa srpskom većinom.

„SAD podržavaju konstruktivan sastanak, koji potvrđuje posvećenost obe strane predlogu EU“, napisao je Šole na Tviteru. „Rekao sam mu da je sada vreme da se razgovara o Zajednici opština sa srpskom većinom. I Kosovo i Srbija moraju da sprovode sporazume koje su već potpisali kroz proces dijaloga, uključujući napredak ka uspostavljanju Zajednice“, napisao je Šole.

Istovremeno, sinoć je iz kabineta premijera Kurtija saopšteno da je Kurti visokom američkom zvaničniku u telefonskom razgovoru potvrdio stav o evropskom predlogu, kao dobroj osnovi za dalje razgovore ka normalizaciji odnosa. Sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biće održan u ponedeljak u Briselu.