Skup “Đinđić – optimizam i odgovornost” u Zrenjaninu

0
79

U organizaciji pokreta Novi Optimizam 11. marta, na Trgu dr Zorana Đinđića u Zrenjaninu, obeleženo je 20 godina od ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Skupu “Đinđić – optimizam i odgovornost” prisustvovali su građani Zrenjanina, aktivisti, predstavnici akademske zajednice i demokratske opozicije. Prisutnima su se obratili profesorka sociologije Senka Jankov, profesor Univerziteta u Beogradu Čedomir Čupić dok je glumac Igor Filipović govorio je tekst iz predstave “Ubiti Zorana Đinđića”.

Novi Optimizam je, kao zrenjaninska organizacija, 2008. godine na petogodišnjicu od ubistva Zorana Đinđića, inicirao prikupljanje potpisa za preimemovanje jednog od zrenjaninskih trgova u ime ubijenog premijera istakao je Branislav Grubački Guta, osnivač Novog optimizma.

Delegaciju Demokratske stranke činili su narodna poslanica i zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić, poverenica Alisa Kockar, članica Gordana Kozlovački i članovi i članice DS-a.

Profesor Univerziteta u Beogradu Čedomir Čupić istakao je da je Zoran Đinđić pokušao da reformiše Srbiju u jednom proevropskom duhu i da je uključi u najrazvijenije zemlje sveta. Pored toga, rekao je i šta je to još Đinđić pokušao da uradi pre atentata 2003. godine.

Nakon skupa, položeni su venci i cveće na Trgu dr Zorana Đinđića.  Obeležavanje 20 godina od ubistva premijera Đinđića nastavljeno je u Klubu Zona, gde je održan interaktivni javni čas demokratije. Na tom času je profesorka sociologije Senka Jankov, sa svojim učenicima razgovarala o liku i delu Zorana Đinđića, njegovim idejama, zalaganjima i viziji. Takođe, emitovani su i inserti iz filma “Ima nade – dr Zoran Đinđić u Zrenjaninu”, autora Dušana Juvanina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here