Doček taraških roda

0
74

Udruženje građana „Taraške rode“  po 7. put je  u subotu 11. marta održalo manifastaciju „Doček taraških roda“.

Taraš je mesto koje je u mreži evropskih sela roda i sa ponosom nosi titulu „Evropsko selo roda“-  status koji je  dobio  2015. godine od nemačke fondacije „EuroNatur“ koja se bavi zaštitom prirode. Ovu titulu samo jedno selo može da dobije u državi a među drugim kandidatima iz naše zemlje Taraš je zbog najvećeg broja belih roda,sprovedene zaštite za rode ,predanog rada i promocije sela ,zaslužio ovaj status. Uz dečije radionice i kulturno umetnički program I ove godine tradicionalno je obeležen povratak rode Prvoja koji već 11. put prvi dolazi u Taraš rekla nam je Aleksandra Marovac Cucić iz Udruženja građana „Taraške rode“.

Ova Manifestacija za cilj prvenstveno ima edukaciju dece o rodama njihovj zaštiti i očuvanju prirode. ,,Dečija ekološka akademija,, iz Novog Sada održala je interaktivnu radionicu a o njoj nam je nešto više rekla  Danica Cimbal iz Dea akademije.

Prvoje  je po 11. put prvi stigao u Taraš a  kako kažu iz udruženja nikada pre ovako rano nije stigao. Pehar šampiona okačen je na banderi gde se nalazi njegovo i Marino gnezdo. Tablom u obliku srca obeleženo  je i gnezdo novog para Maksima i Mile. Rode nisu baš slučajno izabrale Taraš za svoje stanište. Blizu je reka Tisa, Okanj bara kao i slana  bara Rogozara koja belim taraškim rodama obezbeđuje hranu. Zbog očuvanja same prirode , prirodnih staništa mnogih životinja kao i zbog vegetacije veoma je važno i dalje raditi na unapređenju prirodnih uslova u ovim područjima kroz upravljanje vodnim režimom,tradicionalnim korišćenjem tog prostora za ispašu stoke ,revitalizacijom oštećenih staništa i drugo. Rode su stigle a na nama je da ih čuvamo do ispraćaja koji u Tarašu sledi avgusta meseca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here