Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas u Beogradu da bi konačni dogovor o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova mogao da bude postignut do kraja ove godine.

„Voleo bih da vidim dogovor ove kalendarske godine. Mislim da je potpuno moguće“, rekao je Eskobar novinarima u američkoj ambasadi, na kraju posete Beogradu, upitan kada se može očekivati konačni dogovor o normalizaciji odnosa. Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, rekao je da od predstojećeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Ohridu očekuje da Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojem su se saglasili 27. februara u Briselu, „postane realnost“. „Očekujemo da nađu način za prevazilaženje prepreka i da izađemo sa sastanka sa zajedničkim razumevanjem da će razgovori biti nastavljeni dok se to ne razreši“, kazao je Eskobar.

Naveo je da je svrha njegove posete, uoči sastanka Vučića i Kurtija u Ohridu 18. marta, „da radi sa političkim liderima u regionu na traženju načina za kretanje napred“ u vezi sa evropskim sporazumom o putu ka normalizaciji. „SAD smatraju da Sporazum daje jednu od najboljih mogućnosti da se region pokrene napred, i da budu stvoreni mirni uslovi za sve ljude u regionu. Želimo da obe strane budu veoma ozbiljne u traženju ovih mogućnosti, da nađu načina da budu konstruktivne i fleksibilne, da imaju viziju, i da iskoriste priliku koju im ne pruža samo Evropa nego SAD i transatlantska zajednica u celini“, kazao je Eskobar.

On je ukazao da Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o čijem će Implementacionom aneksu Vučić i Kurti pregovarati u Ohridu, nije o uzjamanom priznavanju dve strane, već o normalizaciji njihovih odnosa. „Pozicija SAD je da je Kosovo nezavisna država sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom. Mi verujemo da bi region imao koristi od međusobnog priznanja, ali ovde se ne radi o tome“, kazao je Eskobar.

Američki diplomata je naveo da Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije „obuhvata sve briselske sporazume“, uključujući one o Zajednice srpskih opština (ZSO) iz 2013. i 2015. godine, i da o tome neće biti novih pregovora. „O svemu što je dogovoreno neće se dalje pričati, a to uključuje ZSO. Ono što predviđa Briselski sporazum, mora da bude realizovano. To je postojeća međunarodna obaveza i mora da bude sprovedena, bez obzira da li će novi sporazum biti postignut“, kazao je Eskobar.

Ocenio je da je formiranje ZSO sada bliže nego pre mesec dana, i naveo da će se to sigurno desiti, a da je jedino pitanje koliko brzo. Eskobar je rekao i da od sastanka u Ohridu očekuje „priznanje da Zajednica opština sa srpskom većinom predstavlja važan deo odnosa Srbije i Kosova“. Ukazao je da je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak prošle nedelje u Prištini predstavio nekoliko modela zajednice i dodao da bi SAD „volele da vide da jedan od tih modela bude i matrica za ZSO“.