Sastanak ministra Vučevića sa šefom Delegacije EU Žiofreom

0
16

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ambasadorom Emanueleom Žiofreom, šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji sa kojim je razgovarao o učešću na prvom „Forumu Šuman“ posvećenom partnerstvima u oblasti bezbednosti i odbrane, koji će biti održan 20. i 21. marta 2023. godine u Briselu.

Ministar Vučević zahvalio je na pozivu visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja za učešće na forumu. On je istakao da partnerstvo Srbije i EU u oblasti bezbednosti i odbrane traje već više od jedne decenije, kao i da je ono u skladu sa nacionalnim spoljnopolitičkim prioritetom, a to je članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Učešće na  „Forumu Šuman“ predstavlja dobru priliku da se razmene mišljenja sa ministrima odbrane država članica EU, visokim zvaničnicima institucija EU, ali i drugih partnerskih država i međunarodnih organizacija, sa kojima Srbija zajedno učestvuje na zadacima očuvanja stabilnosti i mira u svetu.

Ambasador Žiofre je pozitivno ocenio učešće ministra Vučevića na „Forumu Šuman“, istakavši da je Srbija jedan od najvažnijih partnera EU u oblasti bezbednosti i odbrane. On je izrazio zahvalnost Srbiji za dosadašnji doprinos u vojnim operacijama i misijama EU i preneo   očekivanja da će se postojeća saradnja u narednom periodu dodatno proširiti kroz početak učešća u vojnoj misiji EU u Mozambiku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here