Kako zasaditi travnjak od deteline i zašto je to popularno danas

0
291

Travnjak od deteline je trend koji menja dosadašnji stav prema detelini. Detelina se uglavnom smatra korovom, ali od skoro ona počinje da se pozicionira kao alternativa travi koja se lako održava i toleriše sušu.

Nedavno su travnjaci deteline došli u centar pažnje javnosti na društvenim mrežama. To može da deluje kao iznenađenje, ali u svetlu klimatskih promena, sve manjeg oprašivanja i sveukupnog promišljanja o tome kako mi kao društvo održavamo svoja dvorišta i bašte, travnjaci u kojima dominira trava su počeli da ustupaju mesto ekološki prihvatljivijim alternativama travnjaka. I upravu tu stupa na scenu detelina. Sa industrijalizacijom i urbanizacijom, travnjaci su postali monokulture koje danas poznajemo i koje se pretežno sastoje od različitih vrsta trava. Kao i svaka monokultura, potrebno je mnogo resursa za održavanje tog savršenog takozvanog “tepiha” zelene trave . Osim toga, naši moderni travnjaci pružaju malo vrednosti za vitalne oprašivače i druge divlje životinje. Sve ovo je prilično skupo, kako za vaš novčanik tako i za životnu sredinu.

Detelina – posebno bela detelina (Trifolium repens) – je višegodišnja biljka koja potiče iz većeg dela zapadne Evrope i centralne Azije. U velikoj meri posmatrana kao korov u prošlosti, ova biljka je dominirala alternativnim pokretom travnjaka. Zašto? Zato što se lako uzgaja, izgleda dobro i nudi nekoliko drugih prednosti.

Mali, tamnozeleni listovi deteline mogu brzo da prekriju prostor. Stabljike ostaju nisko pri tlu, obično ne rastu više od 15 cm i jako se dobro mešaju sa travama. Lako ih je kositi, ali detelini to neće trebati često. A nakon košenja, travnjaci deteline će se brzo oporaviti i „napuhnuti“ u roku od nekoliko sati do dana. Ako se ne kosi, detelina će cvetati kao luda sa cvećem koje privlači oprašivače – nekoliko vrsta pčela posebno privlači cvetove bele deteline. Ljudi sa alergijama na ubode pčela i ose treba da budu oprezni oko deteline dok cveta.

Detelina je prilično izdržljiva i retko je ometaju bolesti ili štetočine. Ova biljka raste gusto, minimizirajući korov bez upotrebe hemikalija. Toleriše pešački saobraćaj kao i većina trava, i ne umire od pseće mokraće. Takođe se lako ponovo zaseje, pomažući da se obnove i popune ogoljena mesta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here