Počeo veliki štrajk u Nemačkoj – Železnica, aerodromi i autobusi paralisani na 24 sata

0
84

U ponedeljak u ponoć u Nemačkoj je zvanično počeo nacionalni štrajk upozorenja koji je organizovalo nekoliko sindikata.

Aerodromi, železničke i autobuske stanice širom Nemačke u ponedeljak su osvanule prazne. Desetine hiljada radnika se odazvalo pozivu sindikata da stupe u 24-satni „superštrajk“ i tako podrže zahtev za povišicom u ključnoj rundi tarifnih pregovora. Do utorka ujutro otkazane su skoro sve međunarodne, regionalne i gradske železničke linije. Blokirani su i skoro svi aerodromi u zemlji, uz izuzetak berlinskog.

Nemačka železnica (DB) je jutros osudila štrajk kao „neodmeren i preteran,“ upozorivši da „ugrožava milione putnika“ i hiljade preduzeća koje zavise od transporta. „Ne mogu svi da rade od kuće,“ rekao je jedan portparol DB u Berlinu. „Profitiraju samo naftne kompanije,“ dodao je predstavnik, aludirajući na to kako mnogo ljudi mora da komutira automobilom. DB je zbog štrajka još prošle za ponedeljak otkazala međunarodne linije, kao i veći deo regionalnog železničkog saobraćaja. „Od dinamike štrajka zavisi hoćemo li tokom dana moći da obnovimo neke regionalne linije,“ rekao je portparol.

Sindikat zaposlenih u javnoj upravi sa 2,5 miliona članova i druge sindikalne organizacije zahtevaju povišicu od 10,5 odsto ili najmanje 500 evra, insistirajući da je to minimum za pokrivanje realnog pada zarade pod naletom inflacije. Treća i poslednja runda pregovora zakazana je za ponedeljak prepodne. Dva prethodna kruga, iz januara i marta, propali su bez znatnijeg približavanja stavova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here