Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministarka za savezne i evropske poslove nemačke pokrajine Hesen Lucija Putrih saglasili su se danas nakon sastanka u Pokrajinskoj vladi da je privredna saradnja na uzlaznoj putanji, te da postoje potencijali da se proširi i u mnogim drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Predsednik Mirović izjavio je da je treći susret sa ministarkom Putrih veoma značajan i da predstavlja još jedan korak ka unapređenju odnosa dveju pokrajina. Mirović je podsetio na to da je 2019. godine u Hesenu potpisana izjava o saradnji sa AP Vojvodinom, s namerom da se ona zaista i konkretizuje.

„Sa Pokrajinskom vladom imamo dobru osnovu za saradnju punu poverenja. Želimo da damo doprinos konkretnim projektima i ojačamo saradnju u okviru regionalnog partnerstva sa fokusom na pitanjima iz oblasti zaštite životne sredine“, izjavila je ministarka Putrih.

Pokrajina Hesen jedna je od šesnaest nemačkih federalnih pokrajina sa više od šest miliona stanovnika. Hesen je najbogatija nemačka pokrajina posmatrano po BDP-u po glavi stanovnika, i 38. ekonomija sveta, po ukupnom BDP-u. Sastanku su prisustvovali i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg.